· · Коментари: 0
САВЕТ

Тамни, НАТЕЧЕНИ, жути... Боја ПОДОЧЊАКА упозорава од ЧЕГА БОЛУЈЕТЕ

Уколико вамс е појате тамни подочаци као кесице - знајте да је време за узбуну.

1611401305_Depositphotos_372668848_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Тамни колутови око очију нису само естетски проблем. Они најчешће показују у каквом стању је организам. Чињеница је да подочњаци могу да буду наследни. У том случају, истраживања су открила да се они појављују већ у младости, најчешће у 24. години. Међутим, ако се они појаве касније, поготово после 50. године, онда дефинитивно тело шаље сигнал да је нарушена нека функција или је реч о неком недостатку.

Прочитајте још: Дневно нам кроз главу прође 6.200 мисли, а њихово МЕРЕЊЕ може да ПРЕДВИДИ човекову ЛИЧНОСТ

Већ по боји и облику подочњака може да се наслути који органи у телу "пате". Стручњаци објашњавају да су подочњаци анемичних особа тамни, бубрежних болесника натечени, а оних склоних алкохолу љубичасти.

Анемија

Ако вам се тамни колутови испод очију задржавају дуже време и претварају се у обешене тамне кесице, крајње је време да проверите крвну слику. Студија објављена у часопису Indian Journal of Dermatology показала је да је од 200 пацијената половина с подочњацима имала анемију због недостатка гвожђа. Ово стање је готово извесно, ако уз подочњаке имате и главобољу, умор, лошу концентрацију, слабије памћење... Иначе, подочњаци као резултат анемије настају јер крвне ћелије нису у стању да снабдевају ткива кисеоником, укључујући и она испод очију.

Бубрези

Подочњаци који су отечени најчешћи су показатељ заостајања воде и стварања масног ткива око очију, а ако су тамни, реч је о повећаном продору крви ван зидова крвних судова у ткиво где се разграђује. Због свега тога кожа на том месту постаје хиперпигментисана, а пошто је реч о природном удубљењу испод ока, оно личи на тамни колут. Такви подочњаци указују на проблеме у раду бубрега и задржавање вишка воде у организму.

Жућкасти подочњаци
Када се око очију уз подочњаке појављују и жућкасте масне наслаге значи да патите од високих вредности холестерола у крви. Називају се ксантелазме и налик су малим гнојним пликовима. Могу да упућују и на озбиљне поремећаје у раду јетре и штитне жлезде.

Алергије

Алергије и суве очи такође могу да допринесу појави подочњака. Када постоји алергијска реакција, тело ослобађа хистамине, што може да проузрокује свраб и црвенило у очима. То доводи до честог трљања очију, повећавајући иритацију, отицање и појаву тамних кругова на већ истањеној кожи око очију.

Цигарете и алкохол

Пушење и унос алкохола могу да повећају подочњаке и то због дехидратације коже. Наиме, испијање алкохола доводи до ширења крвних судова испод очију, чинећи подочњаке видљивијима. С друге стране, угљен-моноксид у цигаретама лишава кожу кисеоника, што може учинити да изгледа тамније на местима где је кожа танка, попут предела око очију.

Прочитајте још: Научници добили ШОКАНТНЕ податке: СРЕЋНИМ ЉУДИМА је мозак другачији!

Недостатак сна

Због недостатка сна кожа може да изгледа бледо. Тиме, крвни судови испод коже постају видљивији и јављају се подочњаци. У овом случају лек је само више квалитетног сна. Спавање може да помогне да се подочњаци ублаже.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.