Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Tamni, NATEČENI, žuti... Boja PODOČNJAKA upozorava od ČEGA BOLUJETE

Ukoliko vams e pojate tamni podočaci kao kesice - znajte da je vreme za uzbunu.

1611401305_Depositphotos_372668848_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Tamni kolutovi oko očiju nisu samo estetski problem. Oni najčešće pokazuju u kakvom stanju je organizam. Činjenica je da podočnjaci mogu da budu nasledni. U tom slučaju, istraživanja su otkrila da se oni pojavljuju već u mladosti, najčešće u 24. godini. Međutim, ako se oni pojave kasnije, pogotovo posle 50. godine, onda definitivno telo šalje signal da je narušena neka funkcija ili je reč o nekom nedostatku.

Pročitajte još: Dnevno nam kroz glavu prođe 6.200 misli, a njihovo MERENJE može da PREDVIDI čovekovu LIČNOST

Već po boji i obliku podočnjaka može da se nasluti koji organi u telu "pate". Stručnjaci objašnjavaju da su podočnjaci anemičnih osoba tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti.

Anemija

Ako vam se tamni kolutovi ispod očiju zadržavaju duže vreme i pretvaraju se u obešene tamne kesice, krajnje je vreme da proverite krvnu sliku. Studija objavljena u časopisu Indian Journal of Dermatology pokazala je da je od 200 pacijenata polovina s podočnjacima imala anemiju zbog nedostatka gvožđa. Ovo stanje je gotovo izvesno, ako uz podočnjake imate i glavobolju, umor, lošu koncentraciju, slabije pamćenje... Inače, podočnjaci kao rezultat anemije nastaju jer krvne ćelije nisu u stanju da snabdevaju tkiva kiseonikom, uključujući i ona ispod očiju.

Bubrezi

Podočnjaci koji su otečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi van zidova krvnih sudova u tkivo gde se razgrađuje. Zbog svega toga koža na tom mestu postaje hiperpigmentisana, a pošto je reč o prirodnom udubljenju ispod oka, ono liči na tamni kolut. Takvi podočnjaci ukazuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška vode u organizmu.

Žućkasti podočnjaci
Kada se oko očiju uz podočnjake pojavljuju i žućkaste masne naslage znači da patite od visokih vrednosti holesterola u krvi. Nazivaju se ksantelazme i nalik su malim gnojnim plikovima. Mogu da upućuju i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlezde.

Alergije

Alergije i suve oči takođe mogu da doprinesu pojavi podočnjaka. Kada postoji alergijska reakcija, telo oslobađa histamine, što može da prouzrokuje svrab i crvenilo u očima. To dovodi do čestog trljanja očiju, povećavajući iritaciju, oticanje i pojavu tamnih krugova na već istanjenoj koži oko očiju.

Cigarete i alkohol

Pušenje i unos alkohola mogu da povećaju podočnjake i to zbog dehidratacije kože. Naime, ispijanje alkohola dovodi do širenja krvnih sudova ispod očiju, čineći podočnjake vidljivijima. S druge strane, ugljen-monoksid u cigaretama lišava kožu kiseonika, što može učiniti da izgleda tamnije na mestima gde je koža tanka, poput predela oko očiju.

Pročitajte još: Naučnici dobili ŠOKANTNE podatke: SREĆNIM LJUDIMA je mozak drugačiji!

Nedostatak sna

Zbog nedostatka sna koža može da izgleda bledo. Time, krvni sudovi ispod kože postaju vidljiviji i javljaju se podočnjaci. U ovom slučaju lek je samo više kvalitetnog sna. Spavanje može da pomogne da se podočnjaci ublaže.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas