Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ризици су велики

Токсични састојци у козметици које треба ИЗБЕГАВАТИ: Потражите их под овим скривеним именима!

Парфем вам је напрскан, нокти су вам налакирани, кожа навлажена и очи су вам обрубљене. Можда изгледате као краљица лепоте, али ако токсичне хемикалије цуре у ваш крвоток, тај "здрав сјај" неће дуго трајати.

1655743165_woman-gc13e27bde_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Већина жена претпоставља да је оно што купују у продавници тестирано на безбедност пре него што се појави на полици. Није увек тако. Према Кампањи за безбедну козметику, индустрија личне неге вредна стотине милијарди долара, једна је од најмање регулисаних.

Прочитајте још: Да ли вам се и руке "успавају" док спавате? Октривамо могуће узроке трњења руку током сна

Побољшајте своје здравље изнутра и споља избегавајући следећих седам токсичних хемикалија које се крију у вашим козметичким производима.

Заборавите "фталате"

Забрањени у Европској унији, фталати се могу наћи у мирисним лосионима, средствима за прање тела, производима за негу косе, лаковима за нокте и козметици у боји. Научно је доказано да ова хемикалија омета репродуктивну функцију смањујући нивое полних хормона. Студије показују да излагање хемикалији може довести до неплодности парова и развојних проблема у материци . Шта тражити на етикети: фталат, мирис, ДЕП, ДБП и ДЕХП. Иако је у унији забрањена ова супстанца, лако се може провући у неком производу на полици, те је битно да проверите састојке пре употребе. 

Избегавајте ознаку "ДЕА"

У вашим сапунима, шампонима, балзамима и бојама за косу, лосионима, кремама за бријање, ајлајнерима, маскарама, сенкама за очи, руменилима, пудерима и мирисима је ужасавајућа хемикалија која се зове диетаноламин (ДЕА). У одређеним козметичким формулама, ДЕА реагује са другим састојцима и формира канцероген који се зове нитрозодиетаноламин (НДЕА) који се апсорбује кроз кожу. Експерименталне студије показују да НДЕА изазива рак јетре и туморе бубрега код пацова и рак носне шупљине код хрчака. Ваша јетра можда није тако љупка као ваши капци, али ако желите да је одржите у добром стању, прескочите ДЕА сенке за очи. Шта тражити на етикети:  триетаноламин, диетаноламин, ДЕА, ТЕА, кокамид ДЕА, кокамид МЕА, ДЕА-цетил фосфат, ДЕА олет-3 фосфат, лаурамид ДЕА, линолеамид МЕА, миристамид ДЕА, олеамид ДЕА, стеарамид МЕА, стеарамид МЕА -лаурил сулфат.

Такоше избегавајте хидрохинон

Један од најотровнијих хемијских састојака за људе, хидрохинон се најчешће налази у средствима за осветљавање коже која се продају обојеним женама. Хидрохинон осветљава смањењем пигмента меланина у кожи. Као резултат тога, кожа је изложена небезбедним УВА и УВБ зрацима, повећавајући ризик од рака коже поред већ нечувених канцерогених ефеката саме хемикалије. Шта тражити на етикети:  хидрохинон, токоферни ацетат, токоферал, токоферни линолеат и други састојци са кореном „токо“.

Парабени 

Иако преглед козметичких састојака препоручује да се концентрације парабена конзерванса ограниче на 0,8% у једном производу, то не обухвата жене које користе неколико парабенских производа ођедном. На пример, можете опрати косу шампоном са парабеном, осушити и затим навлажити лосионом за тело који садржи парабене. Сјајно ћете блистати, али изнутра можете себе изложити ризику од рака дојке,  проблемима са хормонима и развојне и репродуктивне токсичности. Шта тражити на етикети: Етилпарабен, бутилпарабен, метилпарабен, пропилпарабен, изобутилпарабен, изопропилпарабен и други састојци који се завршавају на -парабен.

Избегавајте бутилирана једињења

Пронађена у вашим производима за усне, производима за косу, шминки, кремама за сунчање, антиперспирантима/дезодорансима, мирисима и кремама, бутилирана једињења (БХА, БХТ) се користе за очување масти и уља која се користе у вашим производима. Оштећујући органе, изазивајући рак и ендокрине поремећаје, прескочите БХА руж за усне, узмите мало смрдљивог антиперспиранта и одржавајте своје здравље у добром стању. Шта тражити на етикети: БХА и БХТ.

Избегавајте чађ

Произведен непотпуним сагоревањем производа на бази угљеника као што је катран угља, чађ је тамно црни прах који се користи за пигментацију ајлајнера, маскаре, лака за нокте, сенки за очи, четкице на обрве, кармина, руменила и пудера. У неколико застрашујућих студија на женкама пацова, истраживачи су открили повећану учесталост тумора плућа код пацова који су удисали чађу. Шта тражити на етикети: чађ, ацетиленска црна, канална црна и термална црна.

Израз "лепота је бол" може добити потпуно ново значење када је у питању ваше здравље. Ниједан стил шминке или мирис не вреди да се излажете ризику од рака или других здравствених проблема. Проверите етикете, останите лепи (природно) и ширите реч својим ближњима. 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas