· · Коментари: 0
ПРЕВЕНТИВА

Убоде комараца третирајте ПРИРОДНИМ САСТОЈЦИМА из кухиње како би спречили АЛЕРГИЈСКУ РЕАКЦИЈУ

Да ли сте знали да постоји више од 2.500 различитих врста комараца, само мањи број њих уједа људе, а тек пар преносе вирусе?

1656700017_mosquito-g92cd859ca_640.jpg
Фото: Pixabay

Током летњих вечери све што може да вам уништи боравак напољу уз залазак сунца су комарци. Како комарци могу бити преносиоци болести, а њихови уједи изазвати јаку алергијску реакцију, битно је да ујед што пре третирамо. Осим брзине, битно је да их третирамо и са домаћим препаратима који ће ујед излечити на прави начин.

Прочитајте још: Како направити торту ДИЗНИ ПРИНЦЕЗЕ? Најтраженији РЕЦЕПТ на свету са 225 МИЛИОНА прегледа (ВИДЕО)

Третирање коже након убода комараца

1. Лед

Ниска температура успорава пренос супстанци које изазивају упале, а с обзиром да ће место третирано ледом утрнути, нећете осећати свраб и бол након уједа комараца. Држите на месту убода кесу за замрзивач у коју сте ставили коцкице леда.

2. Со

С обзиром да има антисептичка и антиупална својства, со је одличан лек против отока и свраба након убода комараца. Направите пасту од соли и неколико капи воде и нанесите на место убода, па након неколико минута исперите.

Прочитајте још: Од танке до густе косе пуне волумена: Инфлуенсерка открила ШЕСТ златних правила

3. Сода бикарбона

Сода бикарбона ће моментално спречити свраб услед убода комарца. Растворите у чаши воде кашичицу соде бикарбоне, умочите у раствор пешкир и држите на месту убода 10 до 20 минута.

4. Мед

Мед добро утиче на свеукупно здравље, укључујући и противупално дејство, као и антибактеријска својства. Мало меда директно утрљајте на место убода комарца и убрзо ћете осетити значајно олакшање.

5. Босиљак

Прочитајте још: Немате среће са финансијама? Ових 9 предмета у дому БЛОКИРАЈУ долазак новца у ваш живот

Ароматично лишће босиљка садржи камфор и тимол, две кључне компоненте које смањују свраб. Лист можете директно ставити на ујед или их можете самлети и ставити на оштећено место.

6. Млеко и вода

Помешајте млеко и воду у једнаким размерама и ставите облогу на убод. Ово је врло ефикасан лек и помаже код смањења упала, смањује свраб и оток.

7. Лимун

Овај цитрус има природна антиупална и анестетичка својста и веома је ефикасан у смањењу отока након убода комараца. Једноставно преполовите лимун и утрљајте једну половину на место убода. Можете помешати и лимунов сок са босиљком и овом мешавином смањити тегобе након уједа комараца.

8. Паста за зубе

Она је одличан начин да смирите кожу. Најбоља је она са доста пеперминта, али било која ће помоћи. Само натапкајте мало на место убода и свраб ће нестати за само неколико секунди.

9. Охлађене врећице чаја

Охлађене врећице чаја могу помоћи у смањењу отока и свраба баш као што помажу и код отока капака.

10. Сирће

Сирће је потцијењени домаћи лек који својом киселошћу спречава свраб. Треба га користити разређеног и препоручује се када проблем представља мноштво убода. У том случају разредите 3 до 4 чепа у кади напуњеној са млаком водом и истрљајте зоне са убодима. За појединачне убоде, помоћу штапића за уши нанесите мало сирћета на њих. Још је боље јабуково сирће, јер је мање кисело по кожу која ионако већ има поремећени пХ баланс као последицу убода.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.