Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Уколико вас УЈЕДЕ КРПЕЉ, ВРЕМЕ је од круцијалног значаја: Ево шта требате урадити

Док ви уживате у природи овог лета, сетите се да нисте једини који то раде

1687781772_profimedia-0690130291.jpg
Пхото: Профимедиа
Oglas

Како Натионал Геопграпхиц преноси, ова година је можда најгора сезона крпеља икада. Топла пролећа и дужа лета, значе и дужу сезону једва видљивих али опасних инсеката.

Здравствени званичници неколико држава у Америци упозоравају на опасност која вреба, а центри за контролу и превенцију болести, известили су да расте број случајева оболелих од ''бабесиосис'' болести, коју крпељи преносе.

Најбољи начин да се избегне болест који они преносе, је очигледно да вас крпељ не уједе. 

Међутим, како то није могуће контролисати , ево неколико савета како да их држите подаље, шта да радите ако нађете крпеља на себи, и како да идентификујете ујед крпеља.

Како се заштитити?

Две ствари су кључне- носити одговарајућу одећу и користити репелент, када сте у подручју где постоји ризик.

- Ако ходате кроз травнате или шумовите пределе, носите дуге панталоне и мајице са дугим рукавима, а онда проверите своју одећу и кожу од крпеља када се вратите, каже Тимоти Бруер, лекар за заразне болести и епидемиолог са Универзитета у Калифорнији.

Он такође препоручује да носите светлу одећу како бисте лакше видели крпеље, као и да увучете панталоне у чарапе, тако да не могу да се попну уз ногу.

- Постоји бојазан да крпељи могу пасти са крошњи дрвећа, али они углавном не функционишу тако, објашњава један од стручњака са Универзитета у Северној Каролини. Додаје да се крпељи обично закаче за мање животиње, а онда се пењу на више.

Коришћењем репелента који циљано штити од крпеља, а на декларацији прочитајте које је време трајања. Уколико им је трајање краће, наносите га чешће док сте напољу.

Када проверавате да ли имате неког нежељеног госта, обавезно погледајте око чланкова и ногу, али уколико сте били дуже напољу, замолите члана породице или неког ближег да вас детаљно провери, укључујући леђа као и испод косе.

Шта урадити ако пронађете крпеља на себи?

Требало би да га уклоните што пре, али морате бити сигурни да сте уклонилли све делове, укључујући главу. Искориститие пинцету, те га чврсто обухватитие и извуците постепено на горе, без трзања.  Никада немојте згњечити крпеља, и не хватајте га за средишњи део, јер ризикујете да истиснете његов садржај у своје тело, казао је др. Бартоломеј.

Додала је да никада не користитие вазелин или шибицу, или било који предмет који се помиње у неким народним причама.

Јако је битно након тога очистити руке алкохолом, или их опрати сапуном и водом.

Како знате да вас је ујео крпељ?

Нажалост, не постоји начин да се лако разликује ујед крпеља од уједа неког другог инсекта, као што су пауци или комарци, каже Реискинд.

- Једини начин на који заиста знате да ли вас је угризао крпељ је ако га нађете уграђеног у вас, каже он.

Али крпељи не гризу само и не беже. Смештају се да се насисајуи крви, а одрасли примерци остају дан или два док пре него што се потпуно напуне. Нимфе су много мање величине попут маковог зрна, па их је теже видети и могу отпасти пре него што их видите.

Убод је обично црвена подигнута кврга, попут гадног убода комарца. Ако је присутан осип, врло је могуће да сте развили инфекцију. Њега многи повезују са лајмском болешћу, али може бити узрокован другим патогенима који се преносе крпељима.

Шта треба да урадите ако вас је ујео крпељ или сумњате на болест коју они преносе?

Симптоми болести које преносе крпељи укључују: грозницу, главобоље, болове у зглобовима и осип, каже Тимоти Фланиган, лекар за заразне болести са Универзитета Браун. Уколико добијете температуру, малаксалост или осип, након што сте били у области где су крпељи активни, препоручује се да се прегледате код свог лекара или у клиници за хитну негу.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas