Oglas
· · Komentari: 0

Ukoliko vas UJEDE KRPELJ, VREME je od krucijalnog značaja: Evo šta trebate uraditi

Dok vi uživate u prirodi ovog leta, setite se da niste jedini koji to rade

1687781772_profimedia-0690130291.jpg
Photo: Profimedia
Oglas

Kako National Geopgraphic prenosi, ova godina je možda najgora sezona krpelja ikada. Topla proleća i duža leta, znače i dužu sezonu jedva vidljivih ali opasnih insekata.

Zdravstveni zvaničnici nekoliko država u Americi upozoravaju na opasnost koja vreba, a centri za kontrolu i prevenciju bolesti, izvestili su da raste broj slučajeva obolelih od ''babesiosis'' bolesti, koju krpelji prenose.

Najbolji način da se izbegne bolest koji oni prenose, je očigledno da vas krpelj ne ujede. 

Međutim, kako to nije moguće kontrolisati , evo nekoliko saveta kako da ih držite podalje, šta da radite ako nađete krpelja na sebi, i kako da identifikujete ujed krpelja.

Kako se zaštititi?

Dve stvari su ključne- nositi odgovarajuću odeću i koristiti repelent, kada ste u području gde postoji rizik.

- Ako hodate kroz travnate ili šumovite predele, nosite duge pantalone i majice sa dugim rukavima, a onda proverite svoju odeću i kožu od krpelja kada se vratite, kaže Timoti Bruer, lekar za zarazne bolesti i epidemiolog sa Univerziteta u Kaliforniji.

On takođe preporučuje da nosite svetlu odeću kako biste lakše videli krpelje, kao i da uvučete pantalone u čarape, tako da ne mogu da se popnu uz nogu.

- Postoji bojazan da krpelji mogu pasti sa krošnji drveća, ali oni uglavnom ne funkcionišu tako, objašnjava jedan od stručnjaka sa Univerziteta u Severnoj Karolini. Dodaje da se krpelji obično zakače za manje životinje, a onda se penju na više.

Korišćenjem repelenta koji ciljano štiti od krpelja, a na deklaraciji pročitajte koje je vreme trajanja. Ukoliko im je trajanje kraće, nanosite ga češće dok ste napolju.

Kada proveravate da li imate nekog neželjenog gosta, obavezno pogledajte oko člankova i nogu, ali ukoliko ste bili duže napolju, zamolite člana porodice ili nekog bližeg da vas detaljno proveri, uključujući leđa kao i ispod kose.

Šta uraditi ako pronađete krpelja na sebi?

Trebalo bi da ga uklonite što pre, ali morate biti sigurni da ste uklonilli sve delove, uključujući glavu. Iskoristitie pincetu, te ga čvrsto obuhvatitie i izvucite postepeno na gore, bez trzanja.  Nikada nemojte zgnječiti krpelja, i ne hvatajte ga za središnji deo, jer rizikujete da istisnete njegov sadržaj u svoje telo, kazao je dr. Bartolomej.

Dodala je da nikada ne koristitie vazelin ili šibicu, ili bilo koji predmet koji se pominje u nekim narodnim pričama.

Jako je bitno nakon toga očistiti ruke alkoholom, ili ih oprati sapunom i vodom.

Kako znate da vas je ujeo krpelj?

Nažalost, ne postoji način da se lako razlikuje ujed krpelja od ujeda nekog drugog insekta, kao što su pauci ili komarci, kaže Reiskind.

- Jedini način na koji zaista znate da li vas je ugrizao krpelj je ako ga nađete ugrađenog u vas, kaže on.

Ali krpelji ne grizu samo i ne beže. Smeštaju se da se nasisajui krvi, a odrasli primerci ostaju dan ili dva dok pre nego što se potpuno napune. Nimfe su mnogo manje veličine poput makovog zrna, pa ih je teže videti i mogu otpasti pre nego što ih vidite.

Ubod je obično crvena podignuta kvrga, poput gadnog uboda komarca. Ako je prisutan osip, vrlo je moguće da ste razvili infekciju. NJega mnogi povezuju sa lajmskom bolešću, ali može biti uzrokovan drugim patogenima koji se prenose krpeljima.

Šta treba da uradite ako vas je ujeo krpelj ili sumnjate na bolest koju oni prenose?

Simptomi bolesti koje prenose krpelji uključuju: groznicu, glavobolje, bolove u zglobovima i osip, kaže Timoti Flanigan, lekar za zarazne bolesti sa Univerziteta Braun. Ukoliko dobijete temperaturu, malaksalost ili osip, nakon što ste bili u oblasti gde su krpelji aktivni, preporučuje se da se pregledate kod svog lekara ili u klinici za hitnu negu.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas