· · Коментари: 0
ЧОКОЛАДА

Зашто је црна чоколада здрава?

Главна ствар у промовисању тамне чоколаде као здраве хране је у високом садржају флавоноида – снажних антиоксиданаса које такође можете наћи, у чају, црном вину и јабукама, али у знатно мањој количини.

1613744836_chocolate-183543_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Антиоксиданси су важни јер штите ћелије и ткива од погубног дејства слободних радикала, нестабилних молекула које уништавају наше ћелије.

Ако имате каско полису за осигурање вашег аута, гледајте на антиоксидансе управо на тај начин.

Прочитајте још: Оволико ЦРВЕНОГ МЕСА треба да поједемо на дневном и недељном нивоу

Црна чоколада садржи значајне количине два важна минерала: магнезијума и бакра. Само 40 грама тамне чоколаде обезбеђује 15% свих дневних потреба за магнезијумом, који је важан у производњи енергије, јаке кости, опоравак мишића и пренос нервних импулса.

Иста количина обезбеђује 34% дневних потреба за бакром који помаже телу да производи неуротрансмитере, чиме ефективно потпомаже кардиоваскулано здравље.

Поред ова два минерала, црна чоколада садржи и фосфор, калијум и гвожђе.

Ако ни то није довољно, ова црна посластица обезбеђује и следеће здравствене користи: Штити артерије и побољшава циркулацију.

Лош холестерол
Лош ЛДЛ холесерол постаје опасан по крвне судове када буде изложем дејству слободних радикала, тада оксидише и лепи се за унутрашњост наших артерија. Што је више овог зла, већа је могућност за зачепљење артерија.

Доказано је да конзумирање тамне чоколаде шири пречник коронарних артерија што значи да срце лакше добија неопходни кисеоник за свој рад. Спречава артериосклерозу.

Прочитајте још: Ево како да препознате генетски модификовану храну у продавници

Флавоноиди из црне чоколаде, са друге стране, неутралишу слободне радикале и разређују крв. Подиже ниво доброг ХДЛ холестерола. Сваки помак навише у садржају ХДЛ холестерола значи и мање шансе за кардиоваскуларне болести.

Тамна чоколада и у овоме ради за нас. Поправља расположење и подиже мождане функције. Љубитељи чоколаде већ знају колико је овај слаткиш добар за расположење, јер стимулише производњу серотонина, познатијег као хормон среће.

Црна чоколада подиже и брзину реакције.

Помаже код благе анемије, због садржаја гвожђа у њему. Наравно, не треба да тражите разлог да једете црну чоколаду уместо других, бољих извора гвожђа, јер је она веома калорична.

Прочитајте још: Др Несторовић дао савет злата вредан за родитеље чија деца често користе АНТИБИОТИКЕ

А млечна и бела чоколада?

Црна и млечна чоколада
Црна чоколада, такође садржи засићене масти, али оне су у облику стеаринске киселине из какао путера, која нимало не утиче на нивое холестерола код нас. Друга чињеница је да млечна чоколада садржи више шећера од црне, који последично подиже апетит, док код црне нема такав учинак.

Ако више волите млечну чоколаду, можда ће вас разочарати чињеница да ништа од наведеног не вреди за млечну чоколаду. Она је попут неке "разблажене" варијанте, чије су све добре вредности стављене по страни науштрб доброг укуса.

Садржај какао делова је и по 3 пута мањи, док додато млеко садржи засићене масноће која ипак повећава нивое холестерола.

Када једете слатко, количина шећера у крви се диже нагло, а онда брзо и пада, па смо брже гладни и једемо више. Масна храна и храна богата угљеним хидратима стимулише овај начин на који мозак реагује и као резултат може да се деси да се и преједемо.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Др Мирјана Митровић каже да модрице нису реткост, али су опасне ако на телу имате и ОВЕ симптоме

Бела чоколада се и не може назвати чоколадом. То је производ базиран на шећеру и масноћи (без обзира да ли се ради о какао путеру или уљу). Нема ни "к" од какао делова.

Ако црна чоколада здравствене ефекте дугује великом садржају какао делова, онда је код беле такав ефекат раван нули.

Колико тамне чоколаде је здраво јести?

Колико год се трудили да то занемаримо, свака чоколада има калорије. Тамна или црна чоколада садржи 520 кцал/100г. Због тога, не сме се јести у већим количинама, нарочито код особа које имају висок БМИ.

Најоптималније је узимати 40 до максимално 80 грама чоколаде.

Овде не желимо да напишемо "дневно", јер не мислимо да је потребно јести је сваки дан. Можда је права мера "недељно", или нешто између.

Прочитајте још: Имате проблем са несаницом? Постоје намирнице које ће вам помоћи да лакше заспите

Када купујете црну чоколаду, изаберите ону са бар 70% какао делова. Можда је најбоље да остале слаткише које волите замените управо – црном чоколадом, па ћете тако јести мање калорија, а имаћете већи утицај на ваше здравље.

Немојте да се полакомите када чујете да је чоколада афродизијак, већ запамтите: Умереност је врлина, поготову када је чоколада у питању.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.