Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Здравствене предности ХОДАЊА: Шта може да нам донесе само 30 минута дневно?

Уколико није део наше дневне рутине за шетњу би требало да нађемо мало времена

1656877819_tree-5102896_1280.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Шетња од 30 минута сваког дана могла би да утиче на наше здравкје више него што смо мислили. Сматра се да поред тога што утиче на физичко здравље може значајно да побољша и ментално и емоционално здравље.

Ходање и здравље срца

Постоји разлог зашто се ходање сматра једним од најбољих облика вежбања за здравље срца. Национална фондација за срце Аустралије процењује да ходање од 30 минута или више сваког дана може да смањи ризик од срчаних болести и ризик од можданог удара за невероватних 35 процената, пише Реал Симпле. Поред тога, свакодневно ходање може да вам помогне да одржите здраву тежину, метаболизам, крвни притисак и холестерол у крви, а све то помаже да ваше срце буде здраво.

Прочитајте још: Научници објашњавају зашто људи осећају љутњу када су гладни (ФОТО)

Ходање смањује стрес и побољшава расположење

Ходање ослобађа ендорфине, који су задужени за наше добро расположење. Студија из 2018. показала је да чак и  кратки периоди шетње од 10 минута могу да побољшају расположење.

Ходање јача зглобове

Ходање може да игра огромну улогу у смањењу развоја и прогресије остеоартритиса, облика артритиса који погађа зглобове.

Прочитајте још: Паметни ТРИКОВИ који вам могу помоћи у НЕПРИЈАТНИМ СИТУАЦИЈАМА: На опечени језик нанесите шећер или мед

Ходање јача имунолошку функцију

Још једна здравствена корист свакодневног ходања је имунитет.  Истраживања кажу да вежбање може значајно да појача имунолошку функцију, потенцијално изазивајући промену антитела и белих крвних зрнаца који помажу вашем телу да се бори против болести. Привремени пораст телесне температуре током ходања такође може да спречи раст бактерија док успорава ослобађање хормона стреса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ



 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas