Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗИМСКО ВРЕМЕ ЈЕ ЗБУНИЛО МНОГЕ: Стручњаци саветују како спречити да вам промена сата не уништи сан

Ако вас зимско време збуњује, нисте сами. Лекари пријављују пораст срчаних удара за 24 одсто (САД) сваки пут када се казаљке померају напред, и смањење од 21 одсто када се казаљке врате уназад у јесен.

1698575132_12.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Учесталост повреда на радном месту такође се повећава у понедељак након што се сатови померају у пролеће, пошто запослени имају у просеку 40 минута мање затворених очију претходне ноћи. Студије су чак показале да летње рачунање времена може довести до краткорочног повећања депресивних епизода. То је све зато што омета наш распоред спавања — а добар сан је једна од најважнијих ствари које себи можемо дати.

Али има наде. Стручњаци за спавање кажу да постоје бољи начини да се смањи утицај промене времена на ваше тело, распоред и опште благостање. Ево њихових савета за преживљавање, тако да се осећате мотивисаније да максимално искористите то додатно јутарње светло.

1. Полако прилагођавајте свој распоред

Почните одмах да припремите своје тело за временску промену, каже др Бенџамин Смар. Он предлаже да померите време спавања и буђења за 15 минута сваког дана (и остатак распореда у складу с тим) како бисте извршили промену, тако да се ваше тело може постепено прилагођавати.

2. Без алкохола

Иако алкохол може учинити да се осећате поспано, он заправо спречава ваше тело да се добро одмори, каже Смар. То ремети РЕМ циклус и може узроковати да се често будите током ноћи. Зато немојте мислити да ће вас додатна чаша вина учинити да се онесвестите – то вам заправо неће помоћи да се осећате одморније.

3. Нема јаког светла

Јарка светла варају ваш мозак да помисли да је време да устанете, па покушајте да их избегнете да почну у касним поподневним сатима ако сте забринути да ће промена времена утицати на вашу способност да заспите. Тануја Хамилтон, докторка за спавање, каже да почнете да пригушујете светла најмање 30 до 60 минута пре него што одете у кревет, посебно плава светла као што је телефон.

4. Прескочите поподневну кафу

С обзиром да вас кофеин држи будним, Хамилтон предлаже да поподне избаците пића која садрже кофеин, барем док се ваше тело не прилагоди промени времена. Чак и ако не осећате зујање, и даље можете лежати будан.

5. Немојте одлагати будилник

Док количина сна која вам је потребна и када се ваше тело природно умори зависи од вашег личног циркадијалног ритма или хронотипа, спавање ујутро након промене времена може одложити способност вашег тела да се прилагоди, каже Хамилтон. Најбоље је да се што пре кренете на доследан распоред.

6. Одремајте са опрезом

Ако се осећате поспано средином поподнева, ово је природно. „Као људи, сви се осећамо уморно у исто доба дана, између 14 и 16 часова“, каже Смар. „Сасвим је природно да желимо да се мало одморимо током овог периода. Међутим, ограничите спавање на највише 30 минута и немојте спавати прекасно у току дана јер касније нећете моћи да заспите.

7. Вежбање

Покретање крви раније током дана може вам помоћи да се уморите тако да ваше тело буде спремно за удар на време. Али немојте радити вежбе високог интензитета непосредно пре спавања јер бисте могли бити превише разбуктали да бисте заспали. Ако је вече једини пут када се можете ознојити, стручњак препоручује вежбање пажљивости или медитације пре спавања како бисте успорили мозак.

8. Избегавајте касне и обилне оброке

Пошто ваше тело мора да ради прековремено да би га сварило, једење богатог, тешког оброка непосредно пре спавања може пореметити ваш сан. Стручњаци уместо тога препоручује лагану ужину од интегралних крекера и сира или шаку орашастих плодова, тако да вас гунђање стомака не држи будним.

9. Користите светло у своју корист

Када ваше тело не жели да се пробуди, начин на који то радите може направити велику разлику.

„Буђење уз светло, хладно бело осветљење може бити мало узнемирујуће“, објашњава Кети Чои, председница Булбрите-а. „Зато је буђење уз светла која опонашају излазак сунца природније и помаже вам да се осећате спремније да се пробудите у поређењу са изненадним ударом јаких светла или гласним алармом. Ако не можете (или не желите) да се пробудите уз право сунце, покушајте са паметним осветљењем које га опонаша.

10. Избегавајте поспану вожњу

Без обзира који од ових савета примените, пазите на поспану вожњу или руковање машинама после зимског рачунања времена. Смар истиче да је обично потребно неколико дана да се тело прилагоди промени времена, што доводи до више несрећа у наредним данима. Будите опрезни и ако се осећате поспано, размислите о заједничком превозу или стопирању.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas