· · Коментари: 0
здравље

Болест од које је патио Џорџ Мајкл оболи свака трећа особа у свету: Ево које знаке нам тело шаље

Опако обољење највише је заступљено код гојазних људи, али се јавља и код мршавих, па је зато веома важно пратити све знаке које вам шаље ваше тело

1652372309_1652104427_profimedia-0309470104.jpg
Пхото: Профимедиа

Јетра је главни пречишћивач у нашем организму и има велику способност регенерације. Људи најчешће верују да су болести јетре повезане са алкохолом, што је велика заблуда.

Масна јетра је тихи убица и погађа сваку трећу особу без јасних симптома и знакова упозорења. Лекари се прибојавају да ће та болест до 2030. добити епидемијске размере и довести до повећања смртности великог броја људи.

Знаци упозорења

У раној фази болести пацијент најчешће нема симптоме који би указивали да нешто није у реду са његовом јетром. Временом маст доводи до упале која оставља ожиљке на крвим судовима овог органа.Пхото: Пиxабаy

Међутим, лекари су установили да поједини пацијенти од свог тела добијају знакове упозорења. Симптоми су најчешће туп бол у горњем десном углу стомака који се шири преко доње десне стране ребара, екстремни умор, необјашњиви губитак тежине и слабост.

У крајњој фази болести долази до цирозе јетре, која нема везе са алкохолом, па се тада појављује жутило коже и беоњача ока, свраб коже, отицање ногу, зглобова и стомака. Уколико се болест не лечи, може доћи до отказивања рада тог органа или канцера јетре који је последњих година у озбиљном порасту у Британији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Јетра је главни пречишћивач у нашем организму и има велику способност регенерације. Људи најчешће верују да су болести јетре повезане са алкохолом, што је велика заблуда.

Масна јетра је тихи убица и погађа сваку трећу особу без јасних симптома и знакова упозорења. Лекари се прибојавају да ће та болест до 2030. добити епидемијске размере и довести до повећања смртности великог броја људи.

Боловао и Џорџ Мајк

Први пут ова болест се нашла у фокусу јавности након изненадне смрти чувеног певача Џорџа Мајкла, који је преминуо крајем децембра 2016. Тада је на аутопсији откривено да је, између осталог, боловао од масне јетре, што вероватно није ни знао.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДОБРА ДЕЛА Џорџ Мајкла остала су у ТАЈНОСТИ све до његове смрти: Списак је дугачак, а ову су само нека од њих

Проблем код тог обољења, упозоравају лекари, јесте што се симптоми појављују прекасно, када је оболење већ у поодмаклој фази. Главни узрок масне јетре није алкохол, иако може додатно да погорша стање, већ прекомерна тежина и нездрав начин исхране.

Према речима стручњака, болести јетре представљају највећег тихог убицу одраслих људи који су старији од 30 година.

Брза храна и нездрав начин живота главни су узрок појаве болести масне јетреПхото: Пиxабаy

Шта је масна јетра

Према речима Памеле Хејли, извршне директорке британског добротворног друштва за истраживање болести јетре "Бритиш ливер траст", сваки пети Британац толико конзумира алкохол да доводи у опасност своју јетру, а сваки трећи становник Уједињеног краљевства је у раној фази болести масне јетре, а да тога није ни свестан.

- Главни фактор ризика код ове болести је вишак килограма. Здрава јетра треба да има мало или нимало масти. Јетра је виталан орган, као и срце, и људи не схватају опасности које са собом носи гојазност. Нездрав начин живота и брза храна ће уништити јетру, али и довести до повећања ризика од високог крвног притиска, бубрежних тегоба, увећања холестерола, дијабетеса и многих других болести – упозорила је она, пише британски Мирор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Међутим, нису само гојазни људи у проблему. Од болести масне јетре могу да оболе и мршави.

Како је истакао професор Џонатан Фалоуфилд, шеф истраживања јетре на Универзитету у Единбургу, то што је неко мршав не значи да нема масноћу око унутрашњих органа, па и јетре.

- Довољно је да имате само масне наслаге око стомака, па да већ имате масну јетру. Такви пацијенти најчешће немају никакве симптоме осим хроничног умора, па на то треба обратити пажњу – рекао је он.

Пхото: Пиxабаy

Алкохол није узрок болести масне јетре, али може да погорша стање

Како спречити

С обзиром на то да је болест масне јетре тихи убица без изражених симптома, стручњаци наглашавају да је од виталног значаја променити начин живота пре него што се појаве симптоми.

Говорећи о повезаности алкохола и масне јетре, професор Фалоуфилд је истакао да пиће не утиче директно на појаву болести, али да у суштини од ње обољевају људи који су склони алкохолу, имају лошу исхрану и нездрав начин живота.

- Најбоља превентива је мршављење и промена животних навика. Довољно је да изгубите 10 одсто телесне тежине, да се здраво храните и имате умерену физичку активност, па да спречите појаву масне јетре или утичете на заустављање болести. Добра вест је да наша јетра има моћ регенерације и уколико се на време започне с другачијим, здравијим начином живота постоји велика шанса да се јетра сама опорави – поручио је он. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.