· · Коментари: 0

Дијабетолошки савез Србије покренуо кампању „770.000“

Циљ кампање је да подигне свест јавности о значају унапређења квалитета и доступности дијабетолошке заштите, која представља често једину шансу за нормалан живот за овај изузетно велики број људи у нашој земљи.

1636375000_770.000-hiljada.jpg
Фото: Дијабетолошког савеза Србије

Поводом Светског дана дијабетеса 14. новембра, Дијабетолошки савез Србије покренуо је кампању под називом „770.000“. Кампања позива на унапређење приступа савременој здравственој заштити за особе са дијабетесом, којих у Србији има управо 770.000. Циљ кампање је да подигне свест јавности о значају унапређења квалитета и доступности дијабетолошке заштите, која представља често једину шансу за нормалан живот за овај изузетно велики број људи у нашој земљи. 

У склопу кампање покренута је и акција намењена деци са дијабетесом. Заштитне епидемиолошке маске са стилизованим бројем 770.000 налазе се у продаји у апотекама у Београду, Нишу и Новом Саду, а сав приход од продаје маски биће искоришћен за спровођење едукативних кампова намењених деци са дијабетесом у нашој земљи.

„Тема овогодишњег Светског дана дијабетеса је приступ савременој дијабетолошкој заштити. Она наглашава важност системске бриге друштва о особама са дијабетесом и подразумева приступ модерним, иновативним терапијама, технолошким решењима, као и одговарајућу доступност лекара пацијентима, како би им се омогућио нормалан живот. За иновативне терапије у лечењу дијабетеса залажемо се већ годинама. Најмодернији инсулини увелико су нам доступни, али иновативна терапија подразумева и модерне неинсулинске опције, предвиђене свим релевантним водичима за лечење дијабетеса, које још нису доступне у Србији. Радују нас најаве Републичког фонда за здравствено осигурање да би то ускоро требало да се промени“, каже Александар Опачић, председник Дијабетолошког савеза Србије и додаје да „сваки дан одлагања увођења нових терапија носи озбиљне последице за пацијенте“.

“Шећерна болест је један од највећих изазова савременог човечанства и представља велико оптерећење не само за оболеле особе него и за њихове породице, окружење и развој земље у целини. Број особа са шећерном болешћу свуда постепено расте, а данас приближно сваки десети становник Србије има ово обољење. Ове године обележавамо сто година од открића инсулина, лека чија је употреба означила историјску прекретницу и отворила нову перспективу оболелима. Читав век после тога је обележен бројним открићима у области терапија и унапређењима лечења која још нису добила пуну практичну примену и нису доспела до свих оболелих, што указује да се у блиској будућности може очекивати значајан даљи напредак у лечењу овог обољења.”, каже проф.др Небојша Лалић, директор Клинике за ендокринологију и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Током пандемије коронавируса особе са дијабетесом суочавају се са бројним тешкоћама, а једна од њих је немогућност редовног одласка код лекара. „Особе са дијабетесом су у већем ризику од здравствених компликација услед Цовид 19 пандемије, а подаци на светском нивоу показују да је свака трећа особа преминула услед коронавируса имала дијабетес. Ако особа са дијабетесом живи годину дана са нерегулисаним шећером, опасност од инфаркта миокарда већа је за чак 67 одсто.“, каже Опачић и наглашава важност саветовалишта за дијабетес у склопу домова здравља. „Тамо где постоје и где су добро организована, пружају изузетан допринос и праве разлику у животима људи са дијабетесом. Многима од нас саветовалишта су променила однос према болести и побољшала квалитет живота.“

Овогодишњи Светски дан дијабетеса има посебну симболику за дијабетолошку заједницу у свету и земљи. Ове године је 30 година откако су 1991. Међународна фондација за дијабетес и Светска здравствена организација прогласиле Светски дан дијабетеса, као одговор на све већу забринутост због ескалације здравствене опасности коју за човечанство представља дијабетес. Сваке године обележава се 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бантинга, који је заједно са Чарлсом Бестом 1921. године открио инсулин. Ове године се обележава и 100 година од проналаска инсулина, једног од најзначајнијих тренутака у историји медицине, открића које сваког дана значи живот за милионе људи широм света.

Контакт особа за медије: 
Александар Опачић, 064/855-05-78

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.