· · Коментари: 0
ДИЈАБЕТЕС

Одличне вести: У Србију стиже ЛЕК који ће дијабетичарима заменити ЧЕТИРИ таблете

Иновативни и нови лекови за дијабетес одавно нису нови, већ стандардни...

1608625898_Depositphotos_46205503_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Оболелима од дијабетеса, ако нешто не поквари планове, ускоро би требало да буду доступни нови лекови.

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање др Сања Радојевић Шкодрић рекла је да држава ради на томе да се они врло брзо обезбеде, и најавила да ће иновативне лекове ставити већ на следећу листу за набавку, већ до краја године.

Прочитајте још: ЧУВЕНИ лекар МОЛОХОВ се куне у КРАЉА ЈЕСЕНИ и ЦАРА ЗИМЕ: Руси лече 20 БОЛЕСТИ белим кореном!

Александар Опачић, председник Дијабетолошког савеза Србије, каже да би то заиста много значило дијабетичарима, којих је у Србији више од 700.000.

Уместо четири пила би се једна таблета.

- Имали бисмо терапију која би држала ниво шећера у крви у нормали, која утиче позитивно на бубреге, крвне судове и срце, и једна таблета би могла да замени три, четири које поједини оболели од дијабетеса типа 2 сада морају да попију сваког дана - каже Опачић.

Не сме се ипак заборавити да оболели и уз ову терапију морају да буду дисциплиновани и да воде рачуна о исхрани као и о физичкој активности. Свуда у Европи, укључујући и земље у нашем комшилуку, СГЛТ 2 инхибитори су доступни преко позитивне листе.

Прочитајте још: Руски травар ДМИТРИ: Мушкарци, не купујте скупе препарате, ОВА БИЉКА спречава ЋЕЛАВОСТ

На ту листу лекова о трошку осигурања у Србији ниједан иновативни лек за дијабетес није стављен готово 10 година, изузев инсулина.

Услови за пацијенте
Увек постоје неки услови које пацијент треба да испуњава да би користио лек. Преписују их интернисти, или ендокринолози, а све више и кардиолози, али у нашој земљи нису на позитивној листи, где би свакако требало да буду. То су таблетирани лекови који се узимају једном дневно, а спречавају пропадање функције бубрега и срца, поред тога што фантастично делују на регулацију нивоа шећера у крви, крвног притиска и што спречавају добијање у тежини. Могу се комбиновати са другим лековима за лечење дијабетеса и омогућавају креирање индивидуалног лечења.

- Нешто што ми зовемо "иновативни" или "нови" лекови за дијабетес, то одавно нису, они су постали стандардни, у сви препорукама присутни, лекови за лечење дијабетеса - каже проф. др Теодора Бељић Живковић, ендокринолог, директор Клинике за интерне болести КБЦ "Звездара".

Ови лекови одавно нису иновативни...

Лекови који делују преко бубрега, глифлозини, регистровани су 2014. године. Значи, ми на позитивној листи немамо стандардне лекове за лечење дијабетеса. Истина, нису они доступни ни у другим земљама на рецепт за сваког оболелог.

Посматрајући из угла ендокринолога како се на здравље особа оболелих од дијабетеса одражава употреба иновативних лекова као што су СГЛТ2 инхибитори и у чему је све предност, шта показује пракса и искуство, професорка Бељић Живковић каже да многи лекови за дијабетес делују неколико година, а онда им дејство слаби:

Прочитајте још: Природни лек за БОЛ У ГРЛУ И ПРЕХЛАДУ који се преноси ГЕНЕРАЦИЈАМА (РЕЦЕПТ)

- То није случај са СГЛТ2 инхибиторима - каже докторка. -Могу се увести у терапију у моменту дијагнозе, али и након 10 и више година трајања дијабетеса. Ако почнете да узимате један такав лек, можете продужити живот и спречити инфаркт, попуштање срца или бубрега. Све то, гледано на дуже стазе, смањује трошкове лечења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.