· · Коментари: 0
ШКОЛАРЦИ

ДОБРА страна КОРОНЕ: МАСКЕ ће смањити број БРОНХИТИСА, мононуклеозе, ПРЕХЛАДЕ...

Управо због благих симптома инфекције короном, код деце је тешко разликовати прехладу или неку другу сезонску инфекцију од ковида 19.

1599657131_pexels-photo-225017.jpeg
Фото: Пексел

Зато су педијатри с почетком школске године под великим притиском и у ребусу. Они морати да буду главни штит, да на време препознају заражене и не дозволе даље ширење инфекције.

У школама су већ одређене собе за изолацију у којима ће заражени школарац моћи да сачека да родитељи дођу по њега. Једино што ће моћи да помогне да се спречи масовније преношење заразе је што су ђаци у обавези да носе маске, што ће осим инфекције ковидом, спречити и многе друге вирусе.

Прочитајте још: Очеви, НЕ ПРАВИТЕ ОВЕ ГРЕШКЕ, јер ћете несвесно УПРОПАСТИТИ синове

Докторка Оливера Остојић, директорка дечје болнице за плућне болести и туберкулозу Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић", где се лече најмлађи са ковидом, каже да су разлике између обичног рино-вируса и короне "милиметарске":

Платнене маске
- Родитељи који су деци купили платнене маске од дуплираног платна нису погрешили. Јер, дете тако у сваком тренутку може да зна која је његова маска ако је из неког разлога скине. Те маске морају да се перу и дезинфикују после сваког повратка из школе - каже др Јонев.
Разлике између короне и обичног вируса су - милиметарске!

- Биће нам веома тешко да одмах разлучимо код млађе деце да ли је реч о ковиду или симптомима неког другог респираторног вируса. Јер, код њих је клиничка слика, чак и у случају САРС КоВ-2, доста блага. Зато ћемо морати да радимо анализе крви, да их пратимо из дана у дан, слушамо плућа. Много ће нам лакше бити код старије деце, седмака, осмака и средњошколаца, јер они углавном имају исте симптоме ковида као и одрасли - каже др Остојић.

Прочитајте још: Зашто није добро да БЕБА СПАВА са РОДИТЕЉИМА у кревету: Лекари упозоравају

Заштита Фото: Депозит
Маску смеју да носе само три сата!

Доктор Дејан Јонев, педијатар дома здравља "Др Симо Милошевић", каже да је важно да се маска не носи дуже од три сата.

Сваког септембра су амбуланте пуне...

Половином септембра, и када нема епидемије, амбуланте педијатара већ имају двоструко већи број пацијената него током лета. То је до сада била пракса јер, како тврде искусни дечји лекари, школарцима је довољно свега две недеље у школским клупама да међусобно пренесу разне вирусе.

Маске ће смањити све друге болести!

- Маске ће сигурно смањити број прехлада, грипа, стомачних проблема, мононуклеозе, а самим тим биће мање упала плућа, бронхитиса, упале ува, крајника, високо фебрилних стања - каже др Дејан Јонев.

Деца су кључ
Охрабрујуће је што код деце ковид не изазива тешку клиничку слику. Заштита дечјег здравља је важна зато што су деца преносиоци инфекције, и важно је спречити и да доносе вирусе кући родитељима, бакама и декама.

Прочитајте још: Детету не говорите ТРИ ЗАБРАЊЕНЕ речи ако желите да га мотивишете

За јесењи удар короне и почетак школске године домови здравља су спремни.

- Имамо довољно PCR тестова и за одрасле, а поготово за децу - каже директор Дома здравља Палилула др Александар Стојановић. - Тестираћемо свако дете за које проценимо да је неопходно и тиме ћемо спречавати даљи пренос ифекције.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.