Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МС

Докторка Друловић упозорава: За мултипла склерозу је најважнија ОВА ствар

У Србији је удвостручен број пацијената који о трошку здравственог осигурања добијају терапију против мултипле склерозе (МС).

1613054652_Depositphotos_152458502_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Одлуком Републичког фонда за здравствено осигурање током прошле године прва линија, односно умерено ефикасна терапија омогућена је значајно већој групи оболелих, а на листу лекова о трошку РФЗО први пут су уведене и високо ефикасне иновативне терапијске опције. Тако је у лечење о "трошку државе" укључено још око 1.300 пацијената.

Прочитајте још: Хирург Андреја Димић објашњава: Шта је ПУШАЧКА НОГА, како изгледа и ко од ње оболева?

Лечи се 2.500 људи!
Сада се овим терапијама лечи више од 2.500 пацијената, док је их је 2020. било тек око 1.000.

Напредак у терапија пацијената у Србији препознат је и у светским оквирима. Да лечење МС у Србији прати препоруке међународне Иницијативе MS Brain Health, потврђује њен водећи аутор, професор Гавин Ђованони, који је, током јануара, издвојио Србију као пример добре праксе.

Водећи професор Ђованони издвојио Србију као пример добре праксе.

Иницијатива, иза које стоје светски стручњаци, предстваља експертски став базиран на доказима и сумира најважније препоруке у правцу унапређења лечења МС, неизлечиве хроничне болести код које имуни систем пацијента уништава ткива у мозгу и кичменој мождини. Аутори ове иницијативе сложили су се да је приоритет у лечењу заправо терапијска стратегија која нуди најбоље шансе да се очува ткиво мозга и кичмене мождине током болести, а посебно у раном току болести.

Прочитајте још: Невероватне предности УЉА КАРАНФИЛИЋА: Служи као прва помоћ код овог честог проблема

- Познато је да тачна и прецизна дијагноза, а пре свега правовремена, има изузетан значај код третирања мултипле склерозе, тако да је струка у Србији у потпуној сагласности са ставовима из Иницијативе - каже професор др Јелена Друловић, неуролог Универзитетског клиничког центра Србије, и начелник одељења за имунски посредоване болести Клинике за неурологију.

Сви су се укључили
Заједничким ангажовањем струке, Друштва мултипле склерозе, и разумевањем доносилаца одлука, првенствено Министарства здравља, РФЗО, али и кабинета председника и премијерке државе, дошли смо до значајног унапређења лечења особа оболелих од МС у Србији.
Рана дијагноза и рана терапија су све!

Како ову болест струка назива и "највећим имитатором" у неурологији, правовремена дијагностика и рано започињање терапије, кључни су за сваког пацијента.

МС дијагноза се поставља 10 пута брже него пре.

Не постоји апсолутно специфичан и сензитиван дијагностички тест за ову болест, па је пре постављања дијагнозе неопходно да се искључе све алтернативе. Постоје и обимни докази да је рана терапија ефикаснија од касне, у спречавању развоја онеспособљености.

Прочитајте још: Сода бикарбона УБИЈА КАНДИДУ: Ова два рецепта решиће вас ове ГЉИВИЦЕ

Ипак, до значајног кашњења у примени терапије, може да дође и пре него оболели дође до неуролога због могућег последичног кашњења у постављања дијагнозе и следствене примене терапије. Иако се данас дијагноза поставља 10 пута брже него осамдесетих година прошлог века, МС се понекад још недовољно брзо открива.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas