Oglas
· · Komentari: 0
MS

Doktorka Drulović upozorava: Za multipla sklerozu je najvažnija OVA stvar

U Srbiji je udvostručen broj pacijenata koji o trošku zdravstvenog osiguranja dobijaju terapiju protiv multiple skleroze (MS).

1613054652_Depositphotos_152458502_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje tokom prošle godine prva linija, odnosno umereno efikasna terapija omogućena je značajno većoj grupi obolelih, a na listu lekova o trošku RFZO prvi put su uvedene i visoko efikasne inovativne terapijske opcije. Tako je u lečenje o "trošku države" uključeno još oko 1.300 pacijenata.

Pročitajte još: Hirurg Andreja Dimić objašnjava: Šta je PUŠAČKA NOGA, kako izgleda i ko od nje oboleva?

Leči se 2.500 ljudi!
Sada se ovim terapijama leči više od 2.500 pacijenata, dok je ih je 2020. bilo tek oko 1.000.

Napredak u terapija pacijenata u Srbiji prepoznat je i u svetskim okvirima. Da lečenje MS u Srbiji prati preporuke međunarodne Inicijative MS Brain Health, potvrđuje njen vodeći autor, profesor Gavin Đovanoni, koji je, tokom januara, izdvojio Srbiju kao primer dobre prakse.

Vodeći profesor Đovanoni izdvojio Srbiju kao primer dobre prakse.

Inicijativa, iza koje stoje svetski stručnjaci, predstvalja ekspertski stav baziran na dokazima i sumira najvažnije preporuke u pravcu unapređenja lečenja MS, neizlečive hronične bolesti kod koje imuni sistem pacijenta uništava tkiva u mozgu i kičmenoj moždini. Autori ove inicijative složili su se da je prioritet u lečenju zapravo terapijska strategija koja nudi najbolje šanse da se očuva tkivo mozga i kičmene moždine tokom bolesti, a posebno u ranom toku bolesti.

Pročitajte još: Neverovatne prednosti ULJA KARANFILIĆA: Služi kao prva pomoć kod ovog čestog problema

- Poznato je da tačna i precizna dijagnoza, a pre svega pravovremena, ima izuzetan značaj kod tretiranja multiple skleroze, tako da je struka u Srbiji u potpunoj saglasnosti sa stavovima iz Inicijative - kaže profesor dr Jelena Drulović, neurolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, i načelnik odeljenja za imunski posredovane bolesti Klinike za neurologiju.

Svi su se uključili
Zajedničkim angažovanjem struke, Društva multiple skleroze, i razumevanjem donosilaca odluka, prvenstveno Ministarstva zdravlja, RFZO, ali i kabineta predsednika i premijerke države, došli smo do značajnog unapređenja lečenja osoba obolelih od MS u Srbiji.
Rana dijagnoza i rana terapija su sve!

Kako ovu bolest struka naziva i "najvećim imitatorom" u neurologiji, pravovremena dijagnostika i rano započinjanje terapije, ključni su za svakog pacijenta.

MS dijagnoza se postavlja 10 puta brže nego pre.

Ne postoji apsolutno specifičan i senzitivan dijagnostički test za ovu bolest, pa je pre postavljanja dijagnoze neophodno da se isključe sve alternative. Postoje i obimni dokazi da je rana terapija efikasnija od kasne, u sprečavanju razvoja onesposobljenosti.

Pročitajte još: Soda bikarbona UBIJA KANDIDU: Ova dva recepta rešiće vas ove GLJIVICE

Ipak, do značajnog kašnjenja u primeni terapije, može da dođe i pre nego oboleli dođe do neurologa zbog mogućeg posledičnog kašnjenja u postavljanja dijagnoze i sledstvene primene terapije. Iako se danas dijagnoza postavlja 10 puta brže nego osamdesetih godina prošlog veka, MS se ponekad još nedovoljno brzo otkriva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas