Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ево зашто не би требало више да користите ДЕЗОДОРАНС! Вероватно вам и није потребан

Ако сте попут већине људи, своје јутро вероватно почињете туширањем и прањем зуба, и прскањем омиљеног дезодоранса

1651244543_woman-g25bed11de_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али, иако многи од нас не могу да замисле да иду на посао без стављања дезодоранса, свакодневна употреба би заправо могла учинити више штете него користи.

Прочитајте још: Пет лаких начина да натерате себе да КИНЕТЕ када једноставно не можете

Уколико одлучите да не користите више дезодоранс, то може бити од користи вашем здрављу на много изненађујућих начина, а ми вам наводимо неке од њих: 

1. То би могло бити боље за ваше репродуктивно здравље

Када бирате дезодоранс, вероватно желите да лепо мирише и да траје довољно дуго да покрије непријатан мирис тела. Али састојци који чине да се ваш дезодоранс залепи за вашу кожу могу заправо бити прилично штетни за ваше здравље. На пример, фталати који вашем дезодорансу дају дуготрајност, могу пореметити вашу хормонску равнотежу и чак довести до репродуктивних и других здравствених проблема.

2. Може природно смањити мирис тела.

Колико год звучало контрадикторно, одустајање од дезодоранса могло би заправо учинити да ваш природни мирис тела буде мање приметан. Пошто антиперспиранти користе антимикробне компоненте да убију бактерије у вашем пазуху, то омогућава да се друге бактерије које производе још непријатнији мирис умноже. Свакодневно ношење дезодоранса може заправо узроковати да мирис вашег тела постане јачи, а престанак употребе може смањити мирис.

3. Може бити од користи природном микробиому ваше коже

На вашој кожи живи низ микроорганизама, а многи од њих су корисни за ваше здравље. Врста производа за негу коже коју користите за уклањање мириса тела утиче на ове бактерије и може изазвати пустош на микробиом ваше коже. Истраживања су показала да антиперспиранти на бази алуминијума убијају бактерије које стварају мирис и могу блокирати ваше знојне жлезде. Ако не можете у потпуности да се одрекнете дезодоранса, одлучите се за природне производе уместо оних који садрже соли алуминијума.

4. Вероватно вам ни не треба

Многи од нас наносе дезодоранс или антиперспирант једноставно из навике, али велике су шансе да можда нећете ни морати да их носите свакодневно. Научници су открили да ген који се зове АБЦЦ11 одређује да ли људи имају одређену хемикалију у пазуху која изазива непријатан мирис тела. Испоставило се да неким људима недостаје овај ген, али и даље редовно користе дезодоранс. Ако осећате да вам пазуси нису баш тако смрдљиви, размислите о томе да се одморите од антиперспирана и дезодоранса.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas