Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Могу да га пију и они који су интолерантни на лактозу: Зашто је КЕФИР тако моћан напитак?

Кефир је основна храна у многим културама широм света, а у последње време све је популарнија намирница

1669116878_shutterstock_1785724187.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Са високим садржајем хранљивих материја и пробиотика, веома је користан за варење и здравље црева.

Кефир потиче из делова источне Европе и југозападне Азије. Његово име потиче од турске речи „кеииф“, која се односи на добро осећање након јела. Ферментисано је пиће, традиционално направљено од крављег или козјег млека. Прави се додавањем зрна кефира у млеко. То нису зрна житарица, већ зрнасте колоније бактерија квасца и млечне киселине које по изгледу подсећају на карфиол. Током отприлике 24 сата, микроорганизми у зрнцима кефира се умножавају и ферментишу шећере у млеку, претварајући га у кефир. Затим се зрна уклањају из течности и могу се поново користити.

Прочитајте још: И храна може да вас ЗАГРЕЈЕ: Ове намирнице могу подићи телесну температуру, савршене су за хладне дане

Има око 104 калорије, 11,6 грама угљених хидрата и 2-3 грама масти, у зависности од врсте млека које се користи. Кефир такође садржи широк спектар биоактивних једињења, укључујући органске киселине и пептиде који доприносе његовим здравственим предностима.

Кефир је моћнији пробиотик од јогурта

Јогурт је најпознатија пробиотичка храна у исхрани, али кефир је заправо много моћнији извор. Зрна кефира садрже до 61 сој бактерија и квасца, што их чини веома богатим и разноврсним извором пробиотика. Други ферментисани млечни производи се праве од много мање сојева и не садрже квасце.

Кефир има снажна антибактеријска својства

Верује се да одређени пробиотици у кефиру могу да заштите од инфекција. Ово укључује пробиотик Лацтобациллус кефири, који је јединствен за кефир. Студије показују да овај пробиотик може инхибирати раст различитих штетних бактерија, укључујући салмонелу, Хелицобацтер пилори и Е. цоли, пише Хеалтхлине. Кефиран, врста угљених хидрата присутних у кефиру, такође има антибактеријска својства

Пробиотици као што је кефир могу помоћи у обнављању равнотеже пријатељских бактерија у цревима. Због тога су веома ефикасни у лечењу многих облика нервозних црева.

Прочитајте још: Шта радити када вам иде КРВ ИЗ НОСА? Да ли знате која је правилна позиција?

Кефир има мало лактозе

Редовна млечна храна садржи природни шећер који се зове лактоза. Многи људи, посебно одрасли, нису у стању да правилно разграђују и варе лактозу. Ово стање се назива нетолеранција на лактозу. Бактерије млечне киселине у ферментисаној млечној храни - попут кефира и јогурта - претварају лактозу у млечну киселину, тако да ове намирнице имају много мање лактозе од млека. Они такође садрже ензиме који могу да помогну да се лактоза још више разгради. Због тога људи са нетолеранцијом на лактозу генерално добро подносе кефир, барем у поређењу са обичним млеком.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas