· · Komentari: 0
PRVA POMOĆ

Šta raditi kada vam ide KRV IZ NOSA? Da li znate koja je pravilna pozicija?

Naše majke i bake možda su nas učile da zabacimo glavu unazad kada nam krene krv na nos, ali da li je to i pravilno?

1668843866_shutterstock_1665703378-Nose-bleeding.jpg
Photo: Shutterstock

Krvarenje iz nosa obično nastaje iznenada. Razlozi mogu biti razni: frakture, strana tela, iritacija, zapaljenski, ili ozbiljnije prirode. Opšti uzroci su porast krvnog pritiska ( hipertenzija, uzbuđenje, porast centralnog venskog  pritiska), svakako ukoliko se često ponavlja, ili ga ne možete zaustaviti, odmah kod lekara.

Kako reagovati? Iako su nas mame dok smo bili mali, kada nam krene krv na nos, učile da zabacimo glavu unazad, i podignemo levu ruku u vis, zapravo treba postupati drugačije.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još:  Poznati lekar objašnjava SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O INFEKCIJI GORNJIH DISAJNIH PUTEVA: Problem možete znatno ublažiti na prirodan način

Šta zapravo treba raditi i kako staviti glavu kada krene da ide krv iz nosa?

Neophodno je smiriti se, ili smiriti osobu kojoj se to dešava, pravilan položaj sedenja je sa glavom na dole. Bitno je mirno disanje, ne paničiti. Prvo što treba uraditi, u ovom položaju je stisnuti blago koren nosa. Nakon što krvarenje malo stane, treba izuvati  sadržaj ugruška krvi iz nosa, ukoliko je osoba u stanju. Posle toga, ako je krvarenje manjeg inteziteta, dobro je par puta udahnuti i izdahnuti vazduh kroz nos. 

Foto: Shutterstock

Kako bi se pritisak stabilizovao, bitno je da nakon ovoga ne pravite nagle pokrete glavom, a bilo bi dobro da ostanete u sedećem položaju još neko vreme.

Pročitajte još: Koji simptomi slute na MOŽDANI UDAR? Kako ga prepoznati u 3 LAKA KORAKA, pre nego što se osobi ukaže stručna pomoć

Ukoliko se krvarenje ne može zaustaviti, dobro je staviti gazu ili vatu  i uputiti kod lekara.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.