· · Коментари: 0
МЕДЕНО

НАЈБОЉЕ ЧУВАНА ТАЈНА ПРИРОДЕ: Штити усне и помаже код многих болести - ДЕВИЧАНСКО САЋЕ треба да има свака кућа

Саће је изузетан производ кошнице. Направљено од пчелињег воска и користи се за складиштење хране и смештај пчела у развоју, саће је природно чудо.

1637056667_shutterstock_776462833.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Цењен због укусног течног злата и воштане текстуре, то је најбоље чувана слатка тајна природе.

Шта је девичанско саће?

Један од најбољих начина да размишљате о меду је да га схватите као конзервирану храну за пчеле. Током зиме, када медоносне пчеле нису у стању да пронађу нектар из расцветалог цвећа, морају да имају лако доступан извор угљених хидрата и протеина.

Саће које се бере за конзумацију је оно што се назива „девичанско саће“, или саће које никада није коришћено за смештај јаја, ларви или легла у развоју. 

Да би то постигле, пчеле радилице проводе пролећне и летње месеце марљиво припремајући се за надолазећу зиму. Са пчелама радилицама које су постављене на специјализоване задатке као што су изградња саћа, тражење хране и лепљење, колонија ће складиштити довољно меда и полена да преживи зиму.

Фото: Пиксабеј

Мед и полен се чувају у хексагоналним ћелијама које се називају саће.

Прочитајте још: ДОНОСИ СРЕЋУ И СНАЖНО МИРИШЕ: Веровало се да је неколико праменова ОВЕ МАГИЧНЕ БИЉКЕ довољно за здраво тело и ум (ФОТО)

Али шта је заправо саће?

Да би изградиле кошницу, пчеле медарице користе пчелињи восак како би створиле животни простор неопходан за напредовање. Пчелињи восак, природни восак који производе пчеле, користи се за прављење било које врсте саћа које се може видети у кошници.

Од девичанског саћа се праве и природна лабела, која не исушују усне, а чине их меким и штите од ветра и хладноће

Саће које се бере за конзумацију је оно што се назива „девичанско саће“, или саће које никада није коришћено за смештај јаја, ларви или легла у развоју. Девичанско саће се стриктно користи за складиштење вишка меда. Упоређујући девичанско саће и легло једно поред другог, лако је идентификовати разлику између њих. Девичански саће је много светлије боје, док је саће често тамно браон, понекад чак и црне боје.

Фото: Пиксабеј

За шта се користи?

Саће има много користи за људско здравље. Погодно је како за јачање имунолошког система, тако и за побољшање енергетског биланса и за добијање вредних антиоксиданата, минерала и аминокиселина.

  • Пчелињи восак садржи масне киселине дугог ланца и алкохолна једињења која су добра за срчани систем и помажу у смањењу нивоа лошег холестерола. Ови алкохоли нормализују функцију јетре у акумулацији вишка масти у телу.
  • Антиоксидативно деловање овог природног производа помаже у борби са штетним токсинима.
  • Саће, као и мед и полен пчела, садрже супстанце које јачају имунитет и помажу бржем савладавању досадних прехлада и вирусних инфекција, па га је обавезно додати на листу имуностимулирајућих производа.
  • Жвакање саћа важи за ефикасан метод за добру оралну хигијену и дезинфекцију - чисти зубе, десни и уклања накупљене наслаге.
  • Сезонске алергије могу бити изузетно непријатан део нашег свакодневног живота. Саће позитивно делује на ублажавање неких од најкарактеристичнијих симптома - цурење из носа, сузних очију и кијања. 
  • Антибиотска својства саћа побољшавају варење, помажу у чишћењу крвних судова и пружају велику количину енергије.
  • Восак благотворно делује на чиреве или колитис, јер помаже правилном функционисању моторичке и излучујуће активности желуца. 
  • Поред меда, саће садржи и пчелињи полен, матични млеч и прополис.
  • Од девичанског саћа се праве и природна лабела, која не исушују усне, а чине их меким и штите од ветра и хладноће.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.