Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље

Најчешћи симптоми анемије: На шта би посебно требало да обратимо пажњу

Анемија се дешава када је број здравих црвених крвних зрнаца у вашем телу пренизак

1653938017_profimedia-0693143587.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Црвена крвна зрнца су крвне ћелије у облику диска које преносе кисеоник до органа и ткива вашег тела. Сваки део тела треба да има довољно кисеоника да би ефикасно функционисао. Многи симптоми анемије, као што су умор и кратак дах, узроковани су смањеном испоруком кисеоника виталним органима и ткивима вашег тела.

Црвена крвна зрнца садрже протеин богат гвожђем који се зове хемоглобин. Хемоглобин се везује за кисеоник у вашим плућима, омогућавајући црвеним крвним зрнцима да га носе и испоручују кроз ваше тело. Анемија се мери према количини хемоглобина у крви.

Прочитајте још: Када су у питању положаји за спавање, најбоље је лежати на боку, а ево и ЗАШТО

Постоји много различитих врста и узрока анемије. Неке врсте су благе и лако се лече, док друге могу да изазову потенцијално озбиљне здравствене компликације, пише Хеалтхлине.

Шта узрокује анемију?

Црвена крвна зрнца се производе у вашој коштаној сржи и имају просечан животни век од 100 до 120 дана. У просеку, ваша коштана срж производи 2 милиона црвених крвних зрнаца сваке секунде. Отприлике 1 проценат ваших црвених крвних зрнаца се уклања из циркулације и замењује сваког дана. Сваки процес који негативно утиче на ову равнотежу између производње црвених крвних зрнаца и уништавања може изазвати анемију. Узроци анемије се генерално деле на оне који смањују производњу црвених крвних зрнаца и оне који повећавају уништавање или губитак црвених крвних зрнаца.

Прочитајте још: Да ли су наше баке биле у праву? Научници открили како ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ делује на тело

Који су симптоми анемије?

Многи симптоми анемије повезани су са недостатком кисеоника који се снабдева органима и ткивима тела. Анемија је углавном праћена симптомима који се описују као:

  • умор
  • слабост
  • вртоглавица
  • главобоља
  • бледа кожа, десни или нокти
  • хладне руке и ноге
  • откуцаји срца који су веома брзи
  • болови у грудима
  • несвестица

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas