Oglas
· · Komentari: 0
zdravlje

Najčešći simptomi anemije: Na šta bi posebno trebalo da obratimo pažnju

Anemija se dešava kada je broj zdravih crvenih krvnih zrnaca u vašem telu prenizak

1653938017_profimedia-0693143587.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Crvena krvna zrnca su krvne ćelije u obliku diska koje prenose kiseonik do organa i tkiva vašeg tela. Svaki deo tela treba da ima dovoljno kiseonika da bi efikasno funkcionisao. Mnogi simptomi anemije, kao što su umor i kratak dah, uzrokovani su smanjenom isporukom kiseonika vitalnim organima i tkivima vašeg tela.

Crvena krvna zrnca sadrže protein bogat gvožđem koji se zove hemoglobin. Hemoglobin se vezuje za kiseonik u vašim plućima, omogućavajući crvenim krvnim zrncima da ga nose i isporučuju kroz vaše telo. Anemija se meri prema količini hemoglobina u krvi.

Pročitajte još: Kada su u pitanju položaji za spavanje, najbolje je ležati na boku, a evo i ZAŠTO

Postoji mnogo različitih vrsta i uzroka anemije. Neke vrste su blage i lako se leče, dok druge mogu da izazovu potencijalno ozbiljne zdravstvene komplikacije, piše Healthline.

Šta uzrokuje anemiju?

Crvena krvna zrnca se proizvode u vašoj koštanoj srži i imaju prosečan životni vek od 100 do 120 dana. U proseku, vaša koštana srž proizvodi 2 miliona crvenih krvnih zrnaca svake sekunde. Otprilike 1 procenat vaših crvenih krvnih zrnaca se uklanja iz cirkulacije i zamenjuje svakog dana. Svaki proces koji negativno utiče na ovu ravnotežu između proizvodnje crvenih krvnih zrnaca i uništavanja može izazvati anemiju. Uzroci anemije se generalno dele na one koji smanjuju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i one koji povećavaju uništavanje ili gubitak crvenih krvnih zrnaca.

Pročitajte još: Da li su naše bake bile u pravu? Naučnici otkrili kako ČAJ OD KAMILICE deluje na telo

Koji su simptomi anemije?

Mnogi simptomi anemije povezani su sa nedostatkom kiseonika koji se snabdeva organima i tkivima tela. Anemija je uglavnom praćena simptomima koji se opisuju kao:

  • umor
  • slabost
  • vrtoglavica
  • glavobolja
  • bleda koža, desni ili nokti
  • hladne ruke i noge
  • otkucaji srca koji su veoma brzi
  • bolovi u grudima
  • nesvestica

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas