Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НОВА ПРАВИЛА ЗА БОЛОВАЊЕ И РЕЦЕПТЕ: Висина надокнаде за боловање зависи од ОВЕ ствари, пажљиво попуњавајте ДОЗНАКЕ!

До пре неколико месеци радници су били у обавези да у оквиру дознаке о боловању наведу шифру болести...од скоро, на снази нова пракса.

1633681627_bolovanje.jpg
Фото А. Стевановић
Oglas

Према новим правилима о здравственом осигурању, послодавац нема право да зна од чега му запослени болује, већ је довољно да у рубрици где се уписује дијагноза стоји: болест, повреда на раду, нега детета или професионална болест.

До пре неколико месеци радници су били у обавези да у оквиру дознаке о боловању наведу шифру болести. Од скоро је таква пракса укинута, а у најави је још неколико важних промена на релацији пацијент односно радник и лекар с друге стране.

Шта је довољно нагласити на дознаци?

Сада је на дознаци довољно написати једну од следећих ставнки: болест, повреда на раду, нега детета или професионална болест. Мимо ових описа, послодавац не може да тражи додатне информације о болести и то јасно стоји у новом правилнику о о здравственом осигурању.

Једини изузетак јесте ситуација када се ради „о мери изолације, болести, повреди, повреди која се десила на раду, породиљском, трудничком, те болести која је настала као последица професије“.

Кад се исплаћује пуна плата?
Треба знати и да висина надокнаде за боловање у неким случајевима зависи од шифре болести. Тако у случају заразе, пракса у многим фирмама је да исплаћују пуну плату, али само под условом да шифра постоји на дознаци.

Оно што је остало у новом правилнику јесте да право на плаћено боловање у висини од 100 одсто постоји у следећим случајевима: професионалне болести или повреде на раду, болести или компликације у вези са одржавањем трудноће, добровољног давања органа, ћелија и ткива (али не и добровољног давања крви), те неге болесног односно повређеног малолетног члана уже породице у случају тешког обољења или оштећења.

Ако је судити по новим потезима ресорног министарства, промене на релацији пацијент лекар тек треба очекивати.

Електронски рецепти

Министарство здравља недавно је расписало тендер који се тиче прописивања лекова. Електронске рецепте за лекове, могли би да пишу и лекари специјалисти, а потом ће их, такође електронски, одобравати лекари опште праксе. Тиме би грађане поштедело бирократије те се очекује смањење утрошеног времена од прописивања до издавања и добијања рецепта.

Како се наводи у тендерској документацији, пракса би била да након што лекар специјалиста путем апликације пропише рецепт, изабрани односно лекар опште праксе има обавезу да у року 24 часа одобри рецепт или тражи додатно објашњење лекара специјалисте.

​Додатне новине за лекове - олакшана процедура
Такође, пацијенти ће моћи телефонским позивом или СМС поруком да ступе у контакт и провере да ли је лекар одобрио рецепт или да проверу учине преко електронске здравствене карте у оквиру портала – еЗдравље. Истоветна комуникација биће могућа и између пацијента и фармацеута.Додатна новина је да ће пацијент моћи да одабере апотеку за подизање, лекова а лекар ће пацијенту представљати где све може да подигне лекове.

                               Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas