Oglas
· · Komentari: 0

NOVA PRAVILA ZA BOLOVANJE I RECEPTE: Visina nadoknade za bolovanje zavisi od OVE stvari, pažljivo popunjavajte DOZNAKE!

Do pre nekoliko meseci radnici su bili u obavezi da u okviru doznake o bolovanju navedu šifru bolesti...od skoro, na snazi nova praksa.

1633681627_bolovanje.jpg
Foto A. Stevanović
Oglas

Prema novim pravilima o zdravstvenom osiguranju, poslodavac nema pravo da zna od čega mu zaposleni boluje, već je dovoljno da u rubrici gde se upisuje dijagnoza stoji: bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest.

Do pre nekoliko meseci radnici su bili u obavezi da u okviru doznake o bolovanju navedu šifru bolesti. Od skoro je takva praksa ukinuta, a u najavi je još nekoliko važnih promena na relaciji pacijent odnosno radnik i lekar s druge strane.

Šta je dovoljno naglasiti na doznaci?

Sada je na doznaci dovoljno napisati jednu od sledećih stavnki: bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Mimo ovih opisa, poslodavac ne može da traži dodatne informacije o bolesti i to jasno stoji u novom pravilniku o o zdravstvenom osiguranju.

Jedini izuzetak jeste situacija kada se radi „o meri izolacije, bolesti, povredi, povredi koja se desila na radu, porodiljskom, trudničkom, te bolesti koja je nastala kao posledica profesije“.

Kad se isplaćuje puna plata?
Treba znati i da visina nadoknade za bolovanje u nekim slučajevima zavisi od šifre bolesti. Tako u slučaju zaraze, praksa u mnogim firmama je da isplaćuju punu platu, ali samo pod uslovom da šifra postoji na doznaci.

Ono što je ostalo u novom pravilniku jeste da pravo na plaćeno bolovanje u visini od 100 odsto postoji u sledećim slučajevima: profesionalne bolesti ili povrede na radu, bolesti ili komplikacije u vezi sa održavanjem trudnoće, dobrovoljnog davanja organa, ćelija i tkiva (ali ne i dobrovoljnog davanja krvi), te nege bolesnog odnosno povređenog maloletnog člana uže porodice u slučaju teškog oboljenja ili oštećenja.

Ako je suditi po novim potezima resornog ministarstva, promene na relaciji pacijent lekar tek treba očekivati.

Elektronski recepti

Ministarstvo zdravlja nedavno je raspisalo tender koji se tiče propisivanja lekova. Elektronske recepte za lekove, mogli bi da pišu i lekari specijalisti, a potom će ih, takođe elektronski, odobravati lekari opšte prakse. Time bi građane poštedelo birokratije te se očekuje smanjenje utrošenog vremena od propisivanja do izdavanja i dobijanja recepta.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, praksa bi bila da nakon što lekar specijalista putem aplikacije propiše recept, izabrani odnosno lekar opšte prakse ima obavezu da u roku 24 časa odobri recept ili traži dodatno objašnjenje lekara specijaliste.

​Dodatne novine za lekove - olakšana procedura
Takođe, pacijenti će moći telefonskim pozivom ili SMS porukom da stupe u kontakt i provere da li je lekar odobrio recept ili da proveru učine preko elektronske zdravstvene karte u okviru portala – eZdravlje. Istovetna komunikacija biće moguća i između pacijenta i farmaceuta.Dodatna novina je da će pacijent moći da odabere apoteku za podizanje, lekova a lekar će pacijentu predstavljati gde sve može da podigne lekove.

                               Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas