Oglas
· · Komentari: 0

Oni koji pate od ove bolesti, gazirana pića moraju da izbegavaju u širokom luku: Novo istraživanje došlo do zapanjujućih podataka

Zbog svog sastava, gazirana pića nisu idealni saveznici zdravog organizma

1681988534_shutterstock_1260016666.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Odrasli sa dijabetesom tipa 2 imaju veću verovatnoću da umru od srčanih bolesti ako piju više od jedne konzerve dnevno, otkrili su istraživači sa Univerziteta Harvard.

Verovatno ćete živeti duže ako umesto toga pijete više čaja ili kafe. Istraživači kažu da bi zamena gaziranih pića koja šteti zdravlju, toplim napitcima mogla da produži vaš životni vek.

Dr Le Ma je rekao: „Sve u svemu, ovi rezultati pružaju dodatne dokaze koji naglašavaju važnost izbora pića u održavanju opšteg zdravlja kod odraslih sa dijabetesom. Više od 4,3 miliona Britanaca živi sa dijabetesom, prema Diabetes UK, a više od 90 odsto ima tip 2."

To je uzrokovano problemima sa hemikalijom u telu koja se zove insulin, koja razgrađuje šećere u krvi. Stanje uzrokuje da nivo šećera u krvi postane previsok i može vremenom dovesti do srčanih bolesti i moždanog udara.

Prethodne studije su povezivale ispijanje oko dve ili tri šoljice čaja ili kafe dnevno sa manjim rizikom od srčanih bolesti i smanjenjem otoka. Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu BMJ, bavilo se proučavanjem kako ispijanje različitih napitaka utiče na to koliko dugo pacijenti žive.

Istraživači su pratili kako redovno više od 15.000 odraslih Amerikanaca sa ovim stanjem pije čaj, kafu, slatke gazirane napitke, sokove bez šećera, voćne sokove, mleko i vodu. Posle prosečnih 18 i po godina, oko 3.447 je imalo srčane bolesti, a 7.638 je umrlo ukupno.

Pacijenti koji su pili više od jednog gaziranog pića dnevno imali su za petinu veću šansu da umru od onih koji su pili manje od jednog pića mesečno. Nasuprot tome, pacijenti koji su pili više kafe, čaja, obične vode ili mleka sa niskim sadržajem masti imali su manje šanse da umru rano. Ispijanje do šest šoljica dnevno smanjilo je rizik od smrti za više od četvrtine za ljubitelje kafe i za petinu za one koji piju čaj. Oni koji su povećali količinu kafe koju su pili nakon što im je dijagnostikovan dijabetes, imali su 18 odsto manji rizik od rane smrti u poređenju sa onima koji nisu. Zamena gaziranog pića kafom smanjila je rizik od smrti za 18 odsto i 16 odsto za čaj. Dr Ma je rekao: „Kafa sadrži različite korisne bioaktivne sastojke, koji mogu smanjiti oksidativni stres i upalu. „Čaj je takođe dobar izvor polifenola, posebno katehina, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas