Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Имате ли црвенкасте, ХРАПАВЕ БУБУЉИЦЕ на руци? Организам шаље АЛРМ, ево и због чега

Ево зашто излазе и како да их се решите.

1628494878_bubuljice.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Шта је то ћурећа кожа, односно кератосис пиларис? Већини нас је позната та генетска промена.

То су оне мале, црвене тачкице на надлактицама, ногама, или чак на лицу. Нису у нивоу коже, не сврбе, не боле, али не изгледају лепо. А ево зашто излазе и како да их се решите.

Оваква промена на кожи јавља се када се фоликуле длаке зачепе кератинским наслагама. Уместо да неупадљиво расту, себум се таложи и око најмањих длачица.

Тачан узрок овог поремећаја још није коначно разјашњен. Често се јавља код суве коже или код људи који пате од кожних болести (попут неуродерматитиса).

Међутим, истраживања су показала да је ћурећа кожа последица прекомерне производње кератина. То је протеин који телесном ткиву даје стабилност, такође је део спољашњег слоја коже, а јавља се и у ноктима и коси. Ако се појави ћурећа кожа, кератин се скупља и прави мале квржице. Резултат: фоликуле длаке могу да се зачепе.

Како да се понашате ако имате овај проблем?

Срећом, ћурећа кожа није заразна, али је врло вероватно наследна и неизлечива.

Лекари обично препоручују посебне хидратантне креме, пилинге и уља која садрже салицилну киселину, уреу или витамине. У сваком случају, избегавајте лосионе, креме и друге производа с мирисима и бојама.

Летњи месеци такође могу да донесу побољшање грубе коже због веће влажности и сунчевог зрачења, али ни тада поремећај неће у потпуности да нестане.

Ево неколико препорука које могу да утичу на побољшање стања ваше коже:

Пилинг с морском соли: Пилинзи уклањају мртву кожу. Али, будите опрезни, никако не користите јаке пилинге.

Сауна: Редовне сауне помажу против овог стања коже. Знојењем и детоксикацијом тела, тен се побољшава.

Исхрана: Уравнотежена исхрана с пуно витамина и храњивих састојака, као и довољно течности (најмање два литра дневно, по могућности воде) неопходно је за блиставо лепу кожу.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas