Oglas
· · Komentari: 0

OSLUŠKUJTE SIGNALE KOJE TELO ŠALJE: Ovo je 8 znakova koji ukazuju da imate neki zdravstveni problem

PROBLEMI narušenog zdravlja po pravilu se retko ispoljavaju tako da primoraju na odlazak lekaru.

1698495940_shutterstock_1302585148.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

U većini slučajeva simptomi su diskretni. To je glavni razlog zbog kojeg se većina bolesti otkrije u poodmakloj fazi. Iako je svest o očuvanju zdravlja danas na mnogo višem nivou nego što je to bila pre neku deceniju, i dalje je većina sklona da zanemaruje signale koje im telo šalje.

Ovom prilikom vam ukazujemo na nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na ozbiljno narušeno zdralje.

Žeđ i umor

Dobro je poznato da otpornost na insulin (insulinska rezistencija) može dovesti do visokog nivoa šećera u krvi. To može oštetiti nerve i krvne sudove. Takođe, može dovesti i do pojave dijabetesa. Ukoliko osećate mravinjanje u nogama ili pretaranu žeđ i umor, treba potražiti savet lekara koji će pomoći u otkrivanju problema.

Problemi sa ravnotežom

U slučaju neurološke bolesti - multiple skleroze, imunološki sistem napada ovojnice nerva, što za uzrok ima otežan prolazak signala kroz nerve. U tim situacijama vrtoglavica i neravnoteža, posebno dok se hoda su neki od simptoma na koje obavezno teba obratiti pažnju i sprovesti dalju dijagnostiku.

Pojava učestalih stolica

Zapaljenske bolesti creva imaju dva glavna oblika: ulcerozni kolitis i Kronova bolest. U oba slučaja, imunološki sistem preterano reaguje izazivajući upalu u debelom i tankom crevu, ali i stvarajući promename strukture tkiva organa digestivnog trakta, suženjima, fistulama. Jedan od prvih simptoma, pored bola u stomaku, su česte i sluzave stolice. Drugi simptomi mogu biti mučnina, bol u zglobovima, groznica i osip na koži.

Bol u donjem delu leđa

Bol i ukočenost u donjem delu leđa, posebno ujutro, može da ukazuje na bolest lokomotornog sistema koja se naziva ankilozirajući spondilitis. U ozbiljnim slučajevima, javlja se gubitak celokupne pokretljivosti. Rano otkrivanje bolesti i primena adekvatne terapije može pomoći da se bolje kontroliše postojeće stanje.

Hroničan umor

To je jedan od tipičnih znakova dugotrajne upale i uobičajen znak upalnih procesa u organizmu poput fibromijalgije, multiple skleroze, lupusa i reumatoidnog artritisa.

Suvo oko

Suvo oko je čest simptom hronične upale u organizmu. Jedan od razloga pojave suvog oka je Sjogrenov sindrom koji utiče na pljuvačne i suzne žlezde. Osećaj poput peska ili peckanja u očima, oticanje pljuvačnih žlezda i suvoću u nosu i grlu je razlog za posetu lekaru. Uz pomoć medikamenata je moguće olakšati simptome i izbeći ozbiljne komplikacije poput gubitka vida.

Zaboravnost

Sposobnost pamćenja i razmišljanja može biti narušena kada telo pokazuje znakove upale. Naučnici nastavljaju da proučavaju ovu vezu. Rani nalazi sugerišu da hronična upala može doprineti razvoju Alchajmerovej bolesti i drugih stanja koja uzrokuju demenciju. Ovo posebno važi za starije osobe. Planovi zdrave ishrane poput primene mediteranske dijete za rezultat imaju ublažavanje upale u organizmu i očuvanje funkcija mozga.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas