· · Коментари: 0

Ово поврће вам може помоћи да изгубите КИЛОГРАМЕ и побољшате ВИД: Наћи ћете га на свакој тезги, а можете га узгајати и у свом ДОМУ (ФОТО)

Поред бројних бенефита, ово поврће је веома укусно и познато у свим кухињама света

1662891720_vegetable-market-ga1da7172e_1920.jpg
Фото: Пиxабаy

Сви делови тиквица су јестиви, а иако се плод најчешц́е користи у кулинарству, и њихови цветови су веома укусни. Посебно се препоручују у исхрани људи који желе да изгубе тежину.

Тиквице су добро познате у готово свим кухињама света. Људи их једу више од десет хиљада година и током тог дугог периода променили су свој облик и укус, па су од некада горког поврц́а са мало меснатог дела у тврдој кожи еволуирали у меснат и сладак плод какав данас познајемо. Иако су углавном доступнецеле године, њихова права сезона сазревања је касно пролец́е и лето, од маја до краја јула расту у природним летњим баштама. Тада су најукусније, а свеже и свеже убране садрже највише хранљивих материја.

Веома се лако узгајају, па ц́е се добро снац́и и на балкону, а потребна вам је само добра садница, квалитетна земља и дубока саксија. Толико су плодне и расту тако брзо да ц́е у периоду зрења, чак и на балкону, без проблема нарасти довољно за један оброк сваке недеље.

Прочитајте још: Помоћу ових ПЕТ намирница које сигурно имате у кухињи, избрисаћете БОРЕ као гумицом

Укус тиквица је благ и деликатан. Имају мало калорија, само 16 калорија на сто грама. Чињеница да су лагани не умањује њихов нутритивни квалитет. Садрже скоро 95 одсто воде и обиље витамина, минерала и других хранљивих материја. Међу њима се издвајају витамин А, који је неопходан за вид, раст и развој костију, витамин Ц као моц́ан антиоксиданс и витамини групе Б, док су од минерала магнезијум и фосфор важни за коштану масу, затим манган, гвожђе, калцијум, калијум и цинк.

Тиквице су богате и другим здравим хранљивим материјама, међу којима се могу издвојити омега-3 масне киселине, фолна киселина и триптофан, који је одговоран за регулацију сна.

Фото: Пиxабаy

Кора жуте тиквице је богата бета-каротеном. Због ниске калоријске вредности, тиквице су, као и вец́ина поврц́а, одличан избор за све који желе да одрже витку и идеалну телесну тежину. Посебно се препоручују у исхрани људи који желе да изгубе тежину; напуниц́е стомак, обезбедити телу много корисних састојака, а због врло мало калорија нец́е га оптеретити. Код нас се тиквице најчешц́е спремају на роштиљу, пржене у тигању, пуњене, поховане, додају се салатама и тестенинама или користе у крем-супама.

Кувари користе тиквице за прављење укусних сирових шпагета, а у италијанској кухињи често се прави хлеб од тиквица, или се тиквице додају мешавини за палачинке.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.