Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет намирница које могу прозроковати ЛОШ ЗАДАХ: Ако их баш волите, ово су трикови како да неутралишете њихов мирис

Узроци лошех задаха могу бити многобројни

1690891766_shutterstock_2185425347.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Узроци лошег задаха су различити, али међу њима важну улогу имају одређене намирнице у којима уживамо. Иако је добра орална хигијена кључна за спречавање лошег задаха, подједнако је важно бити свестан како одређена храна и пића утичу на нашу оралну хигијену и лош задах.

Да ли сте се икада запитали која храна и пића могу бити кривци лошег задаха? Да ли сте већ испробали много начина да решите овај досадни проблем? Али можда се решење крило у једној једноставној ствари!

Ево листе 5 главних криваца за лош задах и савета како да их лако избегнете:

1. Кафа

Популарно јутарње - шољица кафе, за многе је неизоставан део дана. Али кофеинска пића попут кафе садрже сумпор и кисела једињења која могу изазвати лош задах.

Поред тога, кафа смањује производњу пљувачке, која је природно средство за чишћење уста и неутралисање бактерија. Као резултат тога, бактерије се могу брже размножавати, узрокујући лош задах.

Уколико не желите да одустанете од кафе, стоматолози саветују да уз кафу пијете велике количине обичне воде, јер ћете тако смањити ефекат кофеина на исушивање уста.

2. Лук

Лук је одличан зачин који јелима даје одличну арому. Нажалост, може имати непријатан нежељени ефекат - лош задах. Лук садржи једињења сумпора која су одговорна за његов карактеристичан мирис, али ова једињења могу изазвати и лош задах.

Чак и мала количина лука може изазвати проблеме, јер се једињења сумпора апсорбују у крвоток и излучују кроз плућа, узрокујући лош задах. Да бисте избегли овај проблем, темељно оперите зубе после оброка и жвачите гранчицу свежег першуна како бисте уклонили непријатне мирисе.

3. Млечни производи

Сир, млеко и сладолед су укусни и хранљиви, али могу допринети лошем задаху. Млечни производи садрже протеине и аминокиселине које природне бактерије у устима разлажу у једињења сумпора.
Ова једињења изазивају лош задах, па је важно опрати зубе и темељно испрати уста након конзумирања млечних производа.

Такође, пијте довољно воде да побољшате производњу пљувачке, што ће смањити раст бактерија у устима.

4. Алкохол

Конзумација алкохола утиче не само на наше благостање, већ и на нашу оралну хигијену. Алкохол дехидрира тело, што доводи до смањења производње пљувачке.

Сува уста подстичу раст бактерија, што узрокује лош задах. Пијте пуно воде док конзумирате алкохол како бисте одржали хидратацију уста и спречили лош задах.

5. Зачини

Мирисни зачини су неизоставни када се припремају укусна јела. Међутим, одређени зачини, као што је кари, који је комбинација куркуме, кима, коријандера и ђумбира, могу изазвати лош задах.

Ако желите да спречите лош задах након конзумирања зачина, смањите конзумацију јаких зачина или након јела испирајте водом са лимуном, који ће освежити дах, пише сајт цитyмагазин.си.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas