Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВИТАМИН Ф

Помаже у мршављењу, а примењује се и у терапији против стерилитета: Да ли вам недостаје витамин Ф и како да то препознате?

Недостатак витамина Ф се испољава различито код деце и одраслих.

1612298344_Depositphotos_41513773_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Најмлађи стално осећају жеђ, имају хроничне инфекције, синузитис, честе кијавице, алергије на кожи, екцеме или проблеме са дисајним органима, чак и астму.

Код одраслих је први симптом веома сува кожа.

Кожа вам се стално перута, а не знате који је разлог томе. Када превучете руком преко ње осећате храпавост, што вас додатно нервира. 

Фото: Депозит

Прочитајте још: Четири МАГИЧНА напитка: Ови сокови су идеални против стреса

Оваква појава може бити последица хроничног недостатка витамина Ф, а не нека озбиљнија тегоба.

Важан је за метаболизам, спречава таложење холестерола у артеријама, јача имунолошки систем. Помаже и у смањивању телесне масе тако што сагорева засићене масноће. Код оболелих од шећерне болести, овај витамин смањује ризик од оштећења кардиоваскуларног система и спречава очне болести.

Прочитајте још: Тестирали су 50.000 мушкараца: Да ли редован СЕКС осигурава здраву простату?

Ублажава менструалне болове, а примењује се и у терапији стерилитета код оба пола, нарочито код мушкараца.
Последице на кожи
Недостатак витамина Ф се испољава различито код деце и одраслих. Код одраслих је први симптом веома сува кожа, најпре на стопалима, потом ногама и на крају по целом телу. Претерано је и перутање које се види приликом скидања чарапа. 

Развијају се артеросклероза и артериосклероза, тромбоза, може доћи до инфаркта миокарда, појаве масне јетре, затвора или дијареје, смањене отпорности организма на вирусе и бактерије.

Да бисте задовољили дневне потребе за овим витамином, у јеловник уврстите хладно цеђено сунцокретово уље (две и по кашике), које је изузетно богато овим важним састојком. 

Прочитајте још: Ова намирница сагорева калорије и док спавате

Исти ефекат можете постићи конзумирањем шест кашика семенки сунцокрета. Витамином Ф богате су и друге семенке уљарица, сусам, кикирики, лан и мак. Најбоље се апсорбује у комбинацији са витамином Е.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas