· · Коментари: 0
неопходан минерал

Слабост, смањена отпорност организма, прехладе: Шта се дешава ако нам НЕДОСТАЈЕ ГВОЖЂЕ

Гвожђе је неопходан минерал у траговима за здравље људског тела. Учествује у многим процесима - производњи енергије, метаболизму, укључујући синтезу ДНК. А шта се дешава са телом када нема довољно гвожђа?

1601898065_Depositphotos_155281306_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Као прво, добро би било да прво схватимо зашто је важно одржавање оптималног нивоа гвожђа у телу и коме је то пре свега потребно.

Гвожђе је неопходно женама

С обзиром да свака жена губи од 40 до 80 мл крви током менструалног циклуса, неопходно је пратити ниво гвожђа у телу. Са хроничним недостатком микроелемената, може се развити меногарија, прекомеран губитак крви током менструације. Због тога се женама посебно саветује да узимају суплементе гвожђа. Оптимална дневна доза је 100 мг елемената у траговима.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Останимо ВИТАЛНИ и ЗДРАВИ: Ово су разлози због којих је важна ШЕТЊА након ОБРОКА

Труднице такође морају да прате ниво гвожђа, јер је минерал у траговима важан за нормалан развој фетуса. Оптимални дневни унос гвожђа за труднице је 60 мг. Жене током лактације такође губе пуно гвожђа. Празнину можете попунити прилагођавањем исхране или додацима.

Гвожђе је потребно имунолошком систему

Здравствено стање може се погоршати чак и уз благи недостатак елемената у траговима. У овом случају, тело постаје слабо, његова способност да се бори против инфекција смањује се, лимфно ткиво се смањује, а концентрација леукоцита у крви је поремећена. Људи са недостатком гвожђа често пате од прехладе.

Гвожђе је важно за добре перфомансе

Неколико студија је показало да смањење нивоа гвожђа у телу смањује перформансе. Због тога људи који пуно раде ментално и физички морају да узимају додатке како би надокнадили недостатак елемената у траговима. Треба напоменути да оштећење перформанси због недостатка гвожђа не зависи од присуства анемије.

Прочитајте још: ТРИ ПРЕДУСЛОВА које трудница МОРА да испуни да би БЕБА била ЗДРАВА

Гвожђе побољшава рад мозга

Недостатак гвожђа је често узрок смањене пажње и перформанси код деце. Код одраслих је слична ситуација. Због тога је неопходно надокнадити недостатак елемената у траговима ако требате бити активнији, пажљивији и способнији за рад.

До чега доводи недостатак гвожђа?

Фото: Пиxабаy

Ризична група уључује децу млађу од 2 године, адолесценте, жене и старије особе. Према истраживањима, у свим овим групама постоји дефицит гвожђа до 30 до 50 %. Смањење нивоа елемената у траговима може бити изазвано различитим факторима:

  • Неуравнотежена исхрана;
  • Кршење метаболичких процеса у телу;
  • Губитак крви.

Прочитајте још: РУСКИ лекар препоручује ШЉИВОВИЦУ и КАЈМАК за ЈЕСЕЊУ БОЛЕСТ

Недостатак гвожђа слаби имунолошки систем, смањује концентрацију, перформансе и може довести до анемије - недостатка црвених крвних зрнаца, што обично узрокује озбиљне здравствене проблеме. Посебни додаци исхрани помажу да се попуни недостатак гвожђа.

Препоручена дневна доза је 30 милиграма елемента у траговима два пута дневно пре оброка или током оброка. Генрално, суплементи не узрокују нежељене ефекте. Понекад јсе може јавити узнемирени гастроинтестинални тракт. Не препоручује се узимање суплемената истовремено са антиинфламаторним лековима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.