Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је АФАЗИЈА? Болест због које се Брус Вилис повлачи из глуме

Афазија је поремећај говора узрокован оштећењем у одређеној области мозга која контролише изражавање и разумевање језика и тако чини особу неспособном да ефикасно комуницира са другима

1648731565_0b01d2895bd1578b071e4119e5cf07769b836b2f.jpg
Фото: Епа
Oglas

Звезда акционих филмских хитова Брус Вилис, приводи каријеру крају пошто му је дијагностикован језички поремећај (афазија) који утиче на његову способност да комуницира.

Многи људи имају афазију као резултат можданог удара. И мушкарци и жене су пођеднако погођени, а већина људи са афазијом је у средњим и старим годинама. Постоји много врста афазије. Оне се обично дијагностикују на основу тога која је област мозга оштећена и колики је степен тог оштећења.

Прочитајте још: Симптоми који могу указивати да сте и ви МЕТЕОРОПАТА: Како препознати проблем и изборити се са њим?

Брокина афазија се јавља код људи који имају оштећење предњег дела мозга, они са Верникеовом афазијом имају оштећење бочног дела мозга, док је глобална афазија резултат оштећења великог дела мозга.

Шта је афазија?

Афазија може бити изазвана ударом, повредама главе, тумором на мозгу, инфекцијама, деменцијом.

Тренутно је непознато да ли афазија узрокује потпуни губитак језичке структуре или узрокује потешкоће у приступу језику и његовој употреби.

Симптоми афазије зависе од тога који је тип поремећаја у питању.

Људи са Брокина афазијом, која се понекад назива експресивна афазија, на пример, могу елиминисати неке речи из свог језика и говорити кратким, али смисленим реченицама. Обично могу да разумеју говор других.

Пошто је реч о оштећењу у предњем делу мозга, ово је важно је и за моторичке покрете, па тако особе са Брокином афазијом често имају слабост десне стране или парализу руке и ноге.

Они са Верникеовом афазијом, која се понекад назива рецептивна афазија, могу говорити дугим збуњујућим реченицама, додавати непотребне речи или стварати нове речи. Обично имају потешкоћа да разумеју говор других.

Људи са глобалном афазијом имају потешкоћа са говором или разумевањем језика.

Потврда афазије, обим поремећаја и предвиђање успешности лечења могу се проценити и потврдити бројним свеобухватним језичким тестовима које спроводи логопед.

Прочиитајте још: Очистите организам: Направите прави ДЕТОКС напитак од само четири састојка

Ови тестови укључују проучавање говора, именовања, понављања, разумевања, читања и писања. Постављање дијагнозе такође може укључивати употребу процедура снимања за преглед мозга, као што је компјутерска томографија.

Тест снимања користи рендгенске зраке и компјутер да направи детаљне слике тела. Скенирање показује детаље костију, мишића, масти и органа. Ово скенирање је детаљније од општих рендгенских снимака.

Користи се и магнетна резонанца као дијагностичка процедура која примењује комбинацију великих магнета, радио-фреквенција и компјутера за производњу детаљних слика органа и структура унутар тела.

Ту је и позитронска емисиона томографија као техника снимања заснована на компјутеру која користи радиоактивне супстанце за испитивање процеса у телу.

Лечење афазије

Циљ лечења је да пацијент побољша способност комуникације применом метода које могу укључивати индивидуалну и породичну (групну) терапију код логопеда.

Неки људи са афазијом се потпуно опораве без лечења. Али за већину људи, одређени поремећаји остају.

Прочитајте још: Намирница која значајно може смањити холестерол: Приступачна је, а 100 грама кошта само 23 динара!

Третмани као што је логопедска терапија често могу да помогну у опоравку неких говорних и језичких функција током времена, али многи људи и даље имају проблема у комуникацији.

Ово понекад може бити тешко и фрустрирајуће и за особу са афазијом и за чланове породице. Важно је да чланови породице науче најбоље начине да комуницирају са вољеном особом. У томе често могу помоћи логопеди.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas