· · Коментари: 1

Шта вам се дешава у телу ако ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИЈЕТЕ МЛЕКО? Можете очекивати ОВИХ 11 промена

Многи људи престају да једу млечне производе и то не само зато што имају алергију или нетолеранцију. Неки људи верују да постоји низ здравствених користи које произилазе из смањења или потпуног искључивања млечних производа

1652264849_drink-ge1d02bf17_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Без обзира на разлог, постоје неке изненађујуће ствари које се могу догодити када престанете да конзумирате млечне производе - и нису све позитивне. Ево неких од изненађујућих нежељених ефеката елиминације млечних производа. 

1. Може помоћи вашој кожи

Занимљиво је да постоји веза између конзумирања млечних производа и производа од лактозе и начина на који наша кожа реагује на то.

Прочитајте још: МУЧИ ВАС ОТЕЖАНО ВАРЕЊЕ И КИСЕЛИНА? Направите ОВУ мешавину за миран стомак

Извештај Америчке академије за дерматологију из 2013. сугерише везу између наше исхране и избијања бубуљица на кожи. У раду,  др Витни Боув, приметили су да "хормони и фактори раста у млеку могу играти улогу, са најјача асоцијација је обрано млеко."

2. Можда ћете изгубити тежину

Када редовно једете млечне производе, често их конзумирате на начин који не оставља ваше тело потпуно испуњеним, па се враћате по још хране сат времена касније. Чини се да је кривац разлика у једењу пуномасних и ниско-масних млечних производа, од којих потоње може оставити да се осећате незадовољно. 

Одсуство пробиотика из млечних производа, значи и одсуство редовног пражњења црева

„Одређене масне киселине у млечним производима могу бити повезане са ситошћу“, рекла је професорка нутриционистичке епидемиологије др  Кетрин Такер. „Када једете безмасне верзије млека, јогурта и сира, можда ћете се осећати мање задовољним (и касније јести више).“

3. Може помоћи код надимања

Иако су неке нуспојаве интолеранције на млечне производе очигледније (јаки бол у стомаку, дијареја, грчеви у стомаку), други се могу осећати само надувено.

Пошто ови ефекти нису нужно исцрпљујући, људи настављају да рутински једу лактозу без већих недостатака. Оно што не схватају је да надутост коју доживљавају може произаћи из њиховог недостатка способности да правилно варе млечне производе у свом систему.

Прочитајте још: ЛАСТ МИНУТЕ АКЦИЈА - ПРАВА АТРАКЦИЈА У WАYОУТ-У

Доктори објашњавају: „За многе људе, због прекомерног гаса у цревима, то може да изазове надимање. такође неадекватно варење протеина, што значи немогућност потпуног разлагања шећера и угљених хидрата, што ствара неравнотежу у цревним бактеријама."

4. Можда ћете морати да пронађете додатне изворе хранљивих материја

Млечни производи имају неке заиста важне хранљиве материје и позитивне дијететске користи које људи који су нетолерантни на лактозу или млечне производе могу пропустити ако не обрате велику пажњу.

Фото: Пиксабеј

Може бити помало изазовно пронаћи исту количину одређених хранљивих материја - попут млечних производа и витамин Д— у тако концентрисаном подручју када не једете редовно млечне производе. Биљно млеко и сок од поморанџе су добри ресурси за калцијум и витамин Д, али имају мало протеина, тако да ћете можда морати да повећате унос хране као што су јаја, махунарке или лосос да бисте одржали укупан унос протеина.

5. Искључивање млечних производа може помоћи код главобоље

Многи су ово сматрали митом, али нутриционисткиња Фрида Харју-Вестман каже да је узимање млечних производа и лактозе повезано са оним досадним главобољама које изгледа да добијате без неког посебног разлога.

Биљно млеко и сок од поморанџе су добри ресурси за калцијум и витамин Д

Она је објаснила да то има везе са „природном хемикалијом која се често налази у сиревима, тирамином, који код неких људи може да допринесе настанку мигрене и главобоље“.

6. Можда није сјајно за ваш имуни систем

Харју-Вестманова каже  „можда ћете открити да се осећате слабије и да ћете лакше подићи нежељене болести“, када искључите млечне производе. Разлог? Искључивање млечних производа значи да добијате мање Б12, који је важан за ваш имунолошки систем и помаже вашем телу да се бори против бактерија. Харју-Вестманова каже да се против овога можете борити узимањем суплемената Б12 и једењем хране обогаћене овим витамином. 

7. Може вам помоћи да стабилизујете расположење

Др Серена Голдштајн, каже за Бастл да ћете „можда имати мање промена расположења, као и општу јасноћу и фокус“, након што искључите млечне производе . 

Велики број хормона у обичном крављем млеку може повећати број ваших хормона у телу.

"Ови додатни хормони, када се помешају са вашим сопственим, могу изазвати промене расположења за које ћете можда приметити да се ублажавају када избаците млечне производе из своје исхране", каже Харју-Вестманова. 

Прочитајте још: У Србији расте КАО КОРОВ, а ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ БОЉКИ: Важи за најбољи "ЛЕК" против уједа комараца

Дакле, када се осећате додатно нерасположено, узмите у обзир колико млека сте попили током дана, можда ћете бити изненађени директним утицајем вашег свакодневног морала.

8. Можда ћете се осећати мање летаргично

Млечни производи, посебно млеко, препуни су аминокиселина, што тера да пожелиш да лежиш на каучу и гледаш фудбал до краја дана.

9. Можда ћете се осећати мало констипирано

Иако елиминисање надимања и гасова може бити велика победа када избаците млечне производе из ваше исхране, то не мора нужно значити да ће вам бити лакше да идете у тоалет. Пробиотици су главни у млечним и лактозним производима, тако да њихово одсуство у вашем телу значи и одсуство редовног пражњења црева.

10. Можда ћете добити симптоме одвикавања

Избацујете читаву групу хране из своје исхране, тако да би вашем телу могло бити потребно да се прилагоди пре него што може нормално да функционише без млечних производа. Нежељени ефекти овога могу варирати у зависности од тога колико је млечних производа редовно било у вашој исхрани и ваше зависности од одређених хранљивих материја или пробиотика.

11. Све у свему, осетићете разлику у свом телу

Иако су сви горе наведени ефекти тачни и проучавани, већина редовних људи који су искључили млечне производе изјављују да осећају општу промену, али не осећају да је то опипљиво.

Искључивање млечних производа значи да добијате мање Б12, који је важан за ваш имунолошки систем и помаже вашем телу да се бори против бактерија

Многе познате личности потпуно су се одрекле млечних производа и високо говоре о овој животној промени. Џесика Бил је раније изјавила да се „само осећа боље“, док је Марго Роби рекла за Елле УК да то обично не једе када снима, и наравно. Клои Кардашијан је такође  јавно рекла да је изгубила 11 килограма након две недеље без млека.

Генерално, ова промена може променити живот и значајно побољшати квалитет вашег живота ако сте спремни за почетни изазов. То је потпуно изводљива и веома изводљива (и вероватно неопходна) опција за оне који имају било какву физичку аверзију према њему.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.