Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СУРУТКА је право БЛАГО за организам: Идеална за СТАРИЈЕ особе, помаже у спречавању ОСТЕОПОРОЗЕ

Сурутка, производ од млиека који се кроз историју користио далеко више него данас.

1616671169_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/О Свему и Свачему
Oglas

Иако неке напредне земље попут Швајцарске и Исланда, које имају развијену индустрију млечних производа, користе сирутку као основу за прављење различитих пића, у већини земаља заборављени су и она и њени бројни позитивни утицаји које има на здравље.

Нутритивне вредности

Сурутка је нутритивно изузетно вредна намирница, јер садржи јако важне минерале – натријум, калијум, фосфор, магнезијум, гвожђе, цинк, бакар, кобалт, манган.

Такође садржи и витамине Б5, Б2, Ц и Б6, као и аминокиселине и беланчевине, а не садржи много калорија.

Највреднија компонента сурутке су свакако њени протеини, а то најбоље знају спортисти и физички активније особе, јер они обезбеђују организму висок ниво енергије, убрзавају синтезу мишићних протеина, а самим тим и раст мишића, као и њихов брз опоравак после напора.

Идеално пиће за старије особе

Истраживања спроведене на Бостонском универзитету показале су да сурутка може да спречи остеопорозу, јер надокнађује беланчевине, чији недостатак доводи до значајног разређења костију, пише кућнилекар.цом. Због тога је сурутка идеалан избор и за старије особе.

Препоручује се и трудницама

Труднице имају појачану потребу за беланчевинама. Како сурутка има важну улогу у опоравку организма после напора, да даје енергију, као и да садржи бројне минерале и витамине, веома је корисно уврстити је у свакодневну исхрану.

                              Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas