Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ: Подизање свести о овој болести и подршка женама

СВЕТСКИ дан борбе против рака дојке обележава се сваке године 24. октобра са циљем подизања свести о овој болести која погађа милионе жена широм света. Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена и други водећи узрок смрти од рака у свету.

1698752575_412738_2_f.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Циљ обележавања Светског дана борбе против рака дојке је да се скрене пажња на значај превенције, раног откривања и правовременог лечења ове болести. Превенција подразумева здраве стилове живота, као што су избалансирана исхрана, физичка активност, избегавање пушења и алкохола, редовно самопрегледање дојки и контрола код лекара. Рано откривање подразумева примену скрининг метода, као што су мамографија и ултразвук, које могу да открију промене у дојкама пре него што постану симптоматске. Правовремено лечење подразумева примену савремених метода хирургије, радиотерапије, хемиотерапије, хормонске терапије и имунотерапије, које могу да побољшају исход и квалитет живота пацијенткиња.

Обележавање Светског дана борбе против рака дојке је и прилика да се подрже жене које се боре са овом болешћу и да се истакну примери успешног опоравка и превазилажења изазова. 

Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 2,3 милиона оболелих жена, док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.  У Србији годишње оболи близу 5.000 жена, а премине око 1.700.

Светски дан борбе против рака дојке је важан датум за подсећање на то да је рак дојке озбиљан здравствени проблем који захтева заједничку акцију свих актера у друштву: здравствених радника, научника, медија, организација цивилног друштва и појединаца. Само тако можемо да смањимо терет ове болести и да спасимо што више живота.

Три кључне стратегије за смањење обољевања од рака дојке
Глобална иницијатива за рак дојке (ГБЦИ) Светске здравствене организације, основана 2021. године, окупља заинтересоване стране из целог света и свих сектора са заједничким циљем смањења обољевања од рака дојке за 2,5% годишње, што би у периоду од 20 година спасило 2,5 милиона живота.ГБЦИ користи три кључне стратегије за постизање ових циљева: промоција здравља и рано откривање; правовремена дијагноза;  свеобухватно лечење рака дојке. Преко ГБЦИ-ја, СЗО пружа смернице владама широм света о начинима за јачање система за откривање, дијагностику и лечење рака дојке, како би се унапредили њихови капацитети за управљање другим врстама рака.

Фото: Промо

Пример из праксе, како компанија брине о здрављу својих запослених

Компанија НИС, поводом Светског дана борбе против рака дојке, у сарадњи са представницима удружења Женског центра „Милица", организовала је за запослене предавање на тему превенције рака дојке и гинеколошких карцинома, са циљем подсећања на важност ове теме и подстицања превенције малигних болести.

На предавању се говорило о значају здравих животних навика, редовних здравствених прегледа и превенције карцинома, као и о великом значају самопрегледа у спречавању болести и раном откривању промена. Практични део предавања, симулација на лутки, изазвала је посебно интересовање учесница и отворила бројна питања у вези са самопрегледом. Информација да је само десетак минута месечно довољно одвојити за самопреглед, као и да управо тих неколико минута може сачувати нечији живот, остала је као снажна порука са радионице. Рано откривање подразумева примену скрининг метода, као што су мамографија и ултразвук, тако да је компанија кроз ово интерактивно предавање још једном упутила апел свим женама да воде рачуна о свом здрављу.

У уводном делу радионице истакнуто је да је превентива  први корак ка здрављу. Некада је тај први корак најтежи, али и пресудан на путу суочавања са чињеницама, истином, страховима, незнањем. Када волимо себе и када нас подржавају они који нас воле, тај пут може бити бржи, краћи, лакши. Иако знамо шта је потребно и исправно, склони смо да често  проналазимо оправдања за недовољну пажњу коју посвећујемо здрављу и себи и управо је то оно што је потребно променити.

Фото: Промо

Удружење грађана Женски центар ,,Милица" основано је и ради од фебруара 2010.године, са  циљем  унапређења положаја и квалитета живота и здравља жена. Рад удружења усмерен је на промоцију и едукацију о важности превентивних прегледа и самопрегледа, залагање за доступност квалитетне дијагностике за сваку жену у Србији. Као први Национални центар за помоћ и подршку женама оболелим од рака дојке и грлића материце, веома су ангажовани у психосоцијалној, искуственој и емотивној подршци оболелима. Стручни тим, експерти у области онкологије, гинекологије, хирургије, физијатрије имају саветодавну улогу у удружењу. Активности удружења подржане су од стране Министарства здравља РС, Института за јавно здравље Србије ,,др Милан Јовановић Батут", имајући у виду да се ЖЦ „Милица“ бави и заступањем онколошких пацијенткиња у државним институцијама, комисијама.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas