Oglas
· · Komentari: 0

SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Podizanje svesti o ovoj bolesti i podrška ženama

SVETSKI dan borbe protiv raka dojke obeležava se svake godine 24. oktobra sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti koja pogađa milione žena širom sveta. Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena i drugi vodeći uzrok smrti od raka u svetu.

1698752575_412738_2_f.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Cilj obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka dojke je da se skrene pažnja na značaj prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja ove bolesti. Prevencija podrazumeva zdrave stilove života, kao što su izbalansirana ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i alkohola, redovno samopregledanje dojki i kontrola kod lekara. Rano otkrivanje podrazumeva primenu skrining metoda, kao što su mamografija i ultrazvuk, koje mogu da otkriju promene u dojkama pre nego što postanu simptomatske. Pravovremeno lečenje podrazumeva primenu savremenih metoda hirurgije, radioterapije, hemioterapije, hormonske terapije i imunoterapije, koje mogu da poboljšaju ishod i kvalitet života pacijentkinja.

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka dojke je i prilika da se podrže žene koje se bore sa ovom bolešću i da se istaknu primeri uspešnog oporavka i prevazilaženja izazova. 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 2,3 miliona obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih.  U Srbiji godišnje oboli blizu 5.000 žena, a premine oko 1.700.

Svetski dan borbe protiv raka dojke je važan datum za podsećanje na to da je rak dojke ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva zajedničku akciju svih aktera u društvu: zdravstvenih radnika, naučnika, medija, organizacija civilnog društva i pojedinaca. Samo tako možemo da smanjimo teret ove bolesti i da spasimo što više života.

Tri ključne strategije za smanjenje oboljevanja od raka dojke
Globalna inicijativa za rak dojke (GBCI) Svetske zdravstvene organizacije, osnovana 2021. godine, okuplja zainteresovane strane iz celog sveta i svih sektora sa zajedničkim ciljem smanjenja oboljevanja od raka dojke za 2,5% godišnje, što bi u periodu od 20 godina spasilo 2,5 miliona života.GBCI koristi tri ključne strategije za postizanje ovih ciljeva: promocija zdravlja i rano otkrivanje; pravovremena dijagnoza;  sveobuhvatno lečenje raka dojke. Preko GBCI-ja, SZO pruža smernice vladama širom sveta o načinima za jačanje sistema za otkrivanje, dijagnostiku i lečenje raka dojke, kako bi se unapredili njihovi kapaciteti za upravljanje drugim vrstama raka.

Foto: Promo

Primer iz prakse, kako kompanija brine o zdravlju svojih zaposlenih

Kompanija NIS, povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke, u saradnji sa predstavnicima udruženja Ženskog centra „Milica", organizovala je za zaposlene predavanje na temu prevencije raka dojke i ginekoloških karcinoma, sa ciljem podsećanja na važnost ove teme i podsticanja prevencije malignih bolesti.

Na predavanju se govorilo o značaju zdravih životnih navika, redovnih zdravstvenih pregleda i prevencije karcinoma, kao i o velikom značaju samopregleda u sprečavanju bolesti i ranom otkrivanju promena. Praktični deo predavanja, simulacija na lutki, izazvala je posebno interesovanje učesnica i otvorila brojna pitanja u vezi sa samopregledom. Informacija da je samo desetak minuta mesečno dovoljno odvojiti za samopregled, kao i da upravo tih nekoliko minuta može sačuvati nečiji život, ostala je kao snažna poruka sa radionice. Rano otkrivanje podrazumeva primenu skrining metoda, kao što su mamografija i ultrazvuk, tako da je kompanija kroz ovo interaktivno predavanje još jednom uputila apel svim ženama da vode računa o svom zdravlju.

U uvodnom delu radionice istaknuto je da je preventiva  prvi korak ka zdravlju. Nekada je taj prvi korak najteži, ali i presudan na putu suočavanja sa činjenicama, istinom, strahovima, neznanjem. Kada volimo sebe i kada nas podržavaju oni koji nas vole, taj put može biti brži, kraći, lakši. Iako znamo šta je potrebno i ispravno, skloni smo da često  pronalazimo opravdanja za nedovoljnu pažnju koju posvećujemo zdravlju i sebi i upravo je to ono što je potrebno promeniti.

Foto: Promo

Udruženje građana Ženski centar ,,Milica" osnovano je i radi od februara 2010.godine, sa  ciljem  unapređenja položaja i kvaliteta života i zdravlja žena. Rad udruženja usmeren je na promociju i edukaciju o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda, zalaganje za dostupnost kvalitetne dijagnostike za svaku ženu u Srbiji. Kao prvi Nacionalni centar za pomoć i podršku ženama obolelim od raka dojke i grlića materice, veoma su angažovani u psihosocijalnoj, iskustvenoj i emotivnoj podršci obolelima. Stručni tim, eksperti u oblasti onkologije, ginekologije, hirurgije, fizijatrije imaju savetodavnu ulogu u udruženju. Aktivnosti udruženja podržane su od strane Ministarstva zdravlja RS, Instituta za javno zdravlje Srbije ,,dr Milan Jovanović Batut", imajući u vidu da se ŽC „Milica“ bavi i zastupanjem onkoloških pacijentkinja u državnim institucijama, komisijama.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas