Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИНФЕКЦИЈЕ

ТЕМПЕРАТУРА и дете одбија да једе: Можда је ИНФЕКЦИЈА која најчешће НАПАДА ДЕВОЈЧИЦЕ и ЖЕНЕ

Ешерихија коли - бактерија из дигестивног тракта "напада" оба пола и све старосне групе, па није ретко ни да се јави у новорођеначком, одојачком и дечјем узрасту.

1601987371_Depositphotos_143921791_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Бол и пецкање при мокрењу, малаксалост, језа, дрхтавица, мучнина и повраћање најчешћи су субјективни знаци да имамо инфекцију уринарног система, док су објективни симптоми замућен изглед и промењен мирис урина, учестало мокрење, отежано мокрење, бол у пределу мокраћне бешике или бубрега, повишена телесна температура.

Шта узрокује ову, али и остале честе уринарне инфекције, како се дијагностикује и лечи, објашњава др Слободан Џамбасановић, специјалиста дечје хирургије и урологије.

Др Џамбасановић Фото: Приватна архива

Прочитајте још: Останимо ВИТАЛНИ и ЗДРАВИ: Ово су разлози због којих је важна ШЕТЊА након ОБРОКА

Када родитељи имају разлога да посумњају на овај здравствени проблем деце и на који начин се поставља дијагноза?

Беба одбија да једе, а старије боли стомак.

- На инфекцију би требало посумњати у случају високе фебрилности, малаксалости и незаинтересованости, одбијања да сиса и једе. Најчешће се од родитеља добија податак да је дететов урин измењеног мириса и замућеног изгледа- каже др Џамбасановић.

Отежано мокрење, пецкање...

Старија деца се жале на бол у пределу лумбалне ложе или у доњем делу стомака, често наводећи да имају учестало и отежано мокрење и пецкање. Да ли су девојчице склоније инфекцијама?

Прочитајте још: ЛЕА зна највећу ТАЈНУ и за све људе има САМО ЈЕДАН САВЕТ

- Инфекција је заступљенија код женског пола због анатомских разлика у грађи доњих мокраћних путева и близине аналне регије.Шанса за настанак инфекције се знатно повећава током адолесценције и репродуктивног периода, када се подудари са почетком сексуалних активности - објашњава доктор.

Ретко код мушакраца
Код мушког пола спољашњи отвор уретре је удаљен од ануса, уретра је знатно дужа и након адолесцентног доба простатични секрети спречавају продирање бактерија. Због тога особе мушког пола, ретко имају овај проблем.
Инфекција је опасна, оштећује бубреге...

Уколико се адекватно не дијагностикује и не лечи инфекција ешерихијом, као и остале уринарне упале, може да дође до прогресивног оштећења ткива које покрива бубрег, развоја хроничне и терминалне бубрежне инсуфицијенције, са трајним последицама и компликацијама које изискују хемодијализу и трансплантацију бубрега, а могу да доведу и до смртног исхода.

Прочитајте још: Слабост, смањена отпорност организма, прехладе: Шта се дешава ако нам НЕДОСТАЈЕ ГВОЖЂЕ

- Најважнији фактор у превенцији свих уринарних инфекција су довољан унос течности, као и редовно мокрење, чиме се омогућава испирање мокраћне бешике и уретре, а тако потпомаже и механичка елиминација колонизованих бактерија - закључује др Јестровић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas