· · Коментари: 0

Упозорење родитељима: Деца која често доручкују напољу имају веће шансе да развију психосоцијалне поремећаје

Истраживања која су спровели научници у Шпанији дошла су до запањујућих информација

1661257072_pexels-anna-shvets-3905789.jpg
Фото: Пеxелс

Резултати најновијих истраживања упозоравају да би доручковање деце напољу, а не код куће, могло имати озбиљне последице по ментално здравље детета.

Научници у Шпанији дошли су до закључка да деца која први оброк у дану једу код куће имају мање проблема са менталним здрављем и понашањем.

Студија спроведена широм земље, испитала је скоро 4.000 родитеља деце узраста од 4 до 14 година о повезаности навика која се тичу првог оброка у дану и психосоцијалног здравља њихове деце.

Посматрали су расположење, самопоштовање и ниво анксиозности. У обзир је узето шта су деца јела за доручак и где су обично јели - напољу или код куће.

Др Хосе Франсиско Лопез-Гил са Универзитета Кастиља-Ла Манча и његов тим открили су да је доручак ван куће скоро исто толико штетан као и потпуно прескакање.

Они то објашњавају тиме да ће доручак који се прави и конзумира код куће вероватно бити здравији и богатији хранљивим материјама од хране која се купује у журби на путу до школе.

Шта треба да садржи доручак?

Истраживачи су открили да су кафа, млеко, чај, чоколада, какао, јогурт, хлеб, тост, житарице и пецива повезани са мањим шансама за развој проблема у понашању.

Дакле, следећи пут када ваше дете буде молило за чоколадне кроасане или тост са кремом, размислите пре него што изговорите "Не" јер је то заправо боља опција.

Оброци који обилују протеинима, а који су укључивали јаја, сир и шунку били су изненађујуће повезани са већим ризицима од настанка проблема са анскиозношћу и других психосоцијалних проблема.

Шунка и сланина се сматрају намирницама које треба свести на минимум јер су високо обрађене.

Др Лопез-Гил је упозорио: „Наши налази показали су да је непрескакање доручка део рутине здравог начина живота, али и да га треба јести код куће."

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.