· · Коментари: 0
ОТКРИВЕНО

ВАЖНО: Пет болести које "скривају" ХЛАДНИ ПРСТИ

Не само током зиме.

1606209904_Depositphotos_58185205_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Нормално је да су нам руке и прсти често хладни током хладних зимских дана и тај проблем обично нестане чим дођемо до првог извора топлине.

Међутим, што ако не успевамо да загрејемо прсте чак ни када смо у топлом окружењу или ако су нам хладни током целе године? Тада је вероватно у питању неки здравствени проблем стога се треба обратити лекару како бисмо га решили.

1. Раyнаудов синдром: стање током ког долази до сужавања крвних судова у прстима као одговор на хладноћу или емотивни стрес. Због тога долази до изразитог осећаја хладноће у прстима који понекад могу и мало да поплаве.

Прочитајте још: Од овог минерала "БЕЖЕ" вируси! Ево где га има највише

Добра вест је да овај синдром заправо не изазива веће здравствене проблеме и температура прстију регулише се ношењем топлих рукавица и избегавањем стреса. Међутим, ако вам је он дијагностикован, посаветујте се са имунологом, јер Раyнауд може бити симптом неке аутоимуне болести.

2. Хипотиреоза: када је функција штитне жлезде смањена тј. када нам штитна жлезда ради успорено, онда такође долази до хипотермије прстију. Штитњача има улогу термостата у нашем телу и када није активна успорава се и већина других функција тела, па тако често осећамо хладноћу.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Научници утврдили КОЛИКО ДУГО ТРАЈЕ ИМУНИТЕТ на КОВИД-19

3. Анемија: узрокује пуно разних здравствених проблема попут умора, главобоље, задиханости и вртоглавице. Није искључено да због великог недостатка гвожђа у крви дође до проблема код регулације температуре у телу. Наиме, код анемије слаби и снабдевање тела кисеоником и зато долази до појаве хладних прстију.

4. Низак крвни притисак: када крвни притисак падне, крвни судови преусмеравају крв из удова према виталним органима у телу и зато се прсти хладе. Много је узрочника хипотензије и ако стално имате низак крвни притисак, обратите се лекару како бисте пронашли кривца за овај проблем.

Прочитајте још: Проверите да ли имате ГЕН ЗАДОВОЉСТВА ПУШЕЊА?

5. Пушење: ако вам треба још један додатни разлог да одустанете од пушења, сада га имате. Никотин узрокује скупљање крвних судова због чега је проток крви у удове често ослабљен или знатно смањен, зависно од тога колико пушите.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.