Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто људи ХРЧУ? Ево какве последице може имати по наше здравље

Свако хрче на неком нивоу. Хркање је звук вибрација који се стварају док спавате

1654888064_kinga-cichewicz-kqDEH7M2tGk-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

У неким случајевима, то значи да хркање може бити веома гласно и може држати вашег партнера будним. Понекад може бити довољно гласно да вас пробуди.

Прочитајте још: ЧЕТИРИ навике које могу нарушити ментално здравље: Поведите рачуна о овим стварима

Хркање може бити симптом поремећаја сна, али само зато што хрчете не значи аутоматски да га имате. У просеку, од 30 до 50 процената становништва хрче у једном или другом тренутку.

Хркање је подељено у две категорије: примарно хркање и опструктивна апнеја у сну.

Примарно хркање

Најчешћи тип хркања је примарно хркање. Примарно хркање може довести до апнеје у сну касније у животу, али је често повезано са другим проблемима. Па зашто људи хрчу? Анатомија може изазвати хркање. Особа може имати:

  • Одступан назални симптом
  • Хипертрофија крајника или аденоида
  • Повећање језика
  • Опструктивна апнеја у сну

Опструктивна апнеја

У сну је обележена гласним дахтањем због немогућности дисања док спавате. Опструктивна апнеја у сну је медицинско стање које може довести до прекомерне поспаности током дана, као и повећања телесне тежине.

Зачепљење носа
Прехладе и алергије такође могу изазвати примарно хркање јер су пролази за дисање блокирани или зачепљени. Одвод из синусних пролаза у грло може довести до гушења ваздуха током спавања. Инфекције синуса, удари синуса, исушени синуси и друго могу довести до хркања.

Спавање са овлаживачем може помоћи у ублажавању неких од ових проблема, али будите сигурни да одржавате чистоћу овлаживача како бисте избегли друге проблеме повезане са буђом или гљивицама. Лекови против алергија, бољи квалитет ваздуха и још много тога могу вам помоћи да очистите синусне пролазе омогућавајући боље дисање и мање хркања.

Пушење цигарета
Пушење цигарета повезано је са бројним здравственим проблемима, укључујући хркање. Удахнути дим може имати негативан утицај на природну способност вашег тела да чисти слуз. Ово може повећати количину слузи која се сакупља у вашим синусима и грлу што доводи до блокада и хркања. Престанак пушења може довести до квалитетнијег сна за неколико недеља пошто ваше тело настави са природним чишћењем слузи.

Иако се хркање може десити ретко, за оне који пате од хроничног хркања и хркања узрокованог опструктивном апнејом у сну, постоје озбиљне медицинске последице. Хркање може довести до:

  • Прекомерна дневна поспаност
  • Недостатак концентрације
  • Суво, болно грло
  • Добијање на тежини
  • Главобоља
  • Хипертензија

Ако стално осећате више од три или четири ова симптома, требало би да контактирате свог лекара. Они могу бити симптоматични за медицински проблем као што је опструктивна апнеја у сну.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas