Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због чега настаје ЧМИЧАК? 3 ствари га посебно ИЗАЗИВАЈУ, а ево како да га се решите

Погледали сте се у огледало и приметили малу куглицу на оку? Проверите да ли је у питању чмичак.

1639134480_shutterstock_746924461.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Чмичак на капку је непријатан и болан, али је обично безопасан, не утиче на ваш вид и нестаје у року од неколико дана или недеља. Чмичак може да се јави на спољашњем или унутрашњем делу капка и важно је да не покушавате да га истиснете јер то може да доведе до инфекције и даљих компликација.

Ипак, разлога за бригу углавном нема и чмичак на оку, као и бубуљица, више је естетски него здравствени проблем.

Како ћете га приметити?

Пре формирања ове кврге можете приметити црвенило и преосетљивост на додир па чак и бол, а понекада отекне и цело око. Често се јавља осећај као да нешто имате у оку, и иритира вас приликом трептања. Ваше око може да буде сузно и осетљиво на светлост.

 

Чмичак на капку немате ако:
Немате квргу на капку - ако вам је око отечено, црвено и сузно највероватније је у питању коњунктивитис или блефаритис.Кврга је тврда али није болна - онда вероватно имате халацион на оку.

Мала, жућкаста тачка се временом појављује у центру чмичка и када се накупи довољно гноја она се прошири и постане видљива испод површине. Гној обично исцури када чмичак на капку пукне и тада престаје и бол.

Врло ретко ово стање може да напредује и да изазове инфекцију ткива око ока и то се назива целулитис. Целулитис је потенцијално озбиљан проблем и захтева медицинску интервенцију.

Постоје 2 врсте чмичка на оку: Интерни чмичак на капку - овде се кврга формира на унутрашњој страни капка и ова врста чмичка је болнија. Екстерни чмичак на капку се јавља на ивици капка и обично постане жућкаст, пун гноја и болан на додир.

Прочитајте још: 4 ЗДРАВСТВЕНЕ ПРЕДНОСТИ СПИРУЛИНЕ: Нискокалоричан прах ПУН калцијума, гвожђа и витамина Б

Ако имате чмичак на оку обавезно оперите руке пре него што додирнете лице и подручје око чмичка, јер то спречава ширење инфекције.

Фото: shutterstock

Зашто настаје чмичак на капку?

Чмичак на оку може да настане из више разлога, али постоје одређени фактори и стања која повећавају ризик од настанка ове непријатне појаве на вашем оку:

Блефаритис - Блефаритис је запаљење очних капака које настаје обично на ивици капка. Ово стање може да утиче и на друге делове ока, а његови симптоми су пецкање у очима и осећај страног тела у оку. 

Себороични дерматитис - Себороични дерматитис препознајемо по мрљама на лицу и црвенилу и он не утиче само на кожу главе већ и на обрве, лице и очне капке. Он може и да изазове блефаритис, па и чмичак на оку. 

Розацеа - Медицинска истраживања су показала да 85% пацијената који болују од ове болести имају проблема са меибомовима жлездама, чије зачепљење изазива чмичак на оку.

Дијабетес - Дијабетес утиче на смањење протока крви кроз кожу, што значи и мање белих крвних зрнаца која се боре против инфекција. Зато су људи са дијабетесом склонији различитим инфекцијама, па и појави чмичка.

Фактори ризика који утичу на појаву чмичка на оку су:

Лоша хигијена - Ако додирујете лице прљавим рукама, разне бактерије које тако долазе до вашег лица могу да изазову инфекције, па и чмичак на капку. Ако таквим рукама додирујете већ постојећи чмичак ризикујете да се инфекција додатно прошири.

Контактна сочива - Прање руку пре стављања контактних сочива је изузетно важно. Ако стављате или скидате контактна сочива без претходног прања руку, бактерије из околине ће доспети у ваше око и изазвати инфекцију или чмичак на оку.

Коришћење контаминиране шминке - На вашим трепавицама се природно налазе разне бактерије и када четкица за шминку додирне ваше обрве на њу се пренесу бактерије са трепавица. Када ту четкицу вратите у кутију за шминку бактерије почну да се размножавају и свака следећа употреба шминке повећава ризик од инфекције.

Тај ризик можете да смањите ако мењате своју шминку на сваких 3 до 6 месеци.

Ризик од инфекције се повећава и ако шминку размењујете са другима или ако лице пре спавања темељно не очистите од шминке.

Како да излечите чмичак на оку

Ако вам се појави чмичак на капку, не треба да бринете јер он нестаје сам од себе у року од неколико дана или пар недеља и не оставља никакве последице. Али постоје разни начини како да помогнете себи, да смањите оток и бол и да убрзате излечење.

Најважније је да одржавате хигијену лица и очију како не би погоршали инфекцију. А чмичак на оку може и да се пренесе са једне особе на другу, тако да редовно умивање и прање руку треба да вам буду приоритет.

Поред одржавања хигијене можете урадити и следеће, како би чмичак брже нестао:

Користите топле облоге - Стављање топлих и влажних облога на затворено око је један од најефикаснијих начина да се решите чмичка. Топлота помаже да се зачепљене поре отворе и да гној изађе на површину. На тај начин врши се природна дренажа чмичка.

Чисту тканину навлажите топлом водом и водите рачуна да вода не буде превише топла. Исцедите тканину тако да остане влажна, али да вода не капље са ње. Онда је нежно ставите преко ока и држите 15-ак минута. Ово можете да радите 3-4 пута дневно.

Пазите да не притискате превише своје око и да тканина буде чиста како би избегли ширење инфекције.

Никада не покушавајте да истиснете чмичак јер тако можете да проширите инфекцију на читаво око. То води до додатне иритације ока и може чак да утиче на вид. Чмичак на капку треба да се исуши природним путем, јер једино тако избегавате даљу инфекцију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas