· · Коментари: 0
финансије

Повећање плата и пензија: Ево када и колико повећање треба да очекујете

Након званичних најава о повећању плата и пензуја, грађани желе да чују конкретне бројке и датуме.

1625320009_e8aab609f814c51cb32a12fdfc62b467a5755f5b.jpg
ФОТО: Тањуг

Одлука која садржи прецизан проценат повећања плата у јавном сектору требало би да буде донесена у последњем кварталу ове године, дакле најкасније у октобру или новембру месецу. Будући да је то период када је државне финансије могуће предвидети за целу годину, овакве одлуке су се раније доносиле баш у 4. кварталу.

Прочитајте још: Делта сој вируса корона стигао у Европу! Има ТЕШКЕ симптоме, а ЈЕДНА СТВАР изненадила и научнике!

Раст плата и пензија

Тада би требало да буде познат износ за који ће расти примања укупно 1,7 милиона пензионера у Србији, иако је о могућем проценту већ било званичних најава.

Након одлуке о проценту раста треба очекивати и да веће зараде дођу на ред, а ако све буде као и до сад, то би био јануар наредне године.

Пензионери
Они са већом пензијом ће добити веће повећање, али највећи број пензионера имаће између 750 и 1.000 динара више у новчанике. Највећи број пензионера у Србји (око 17 одсто) има пензију између 15.000 и 20.000 динара.Око 10.000 пензионера, колико их данас има пензију од око 30.000 динара, од наредне године сваког месеца примаће око 1.450 динара више него данас.

Примања најстаријих биће увећана од јануара наредне године за минимално пет одсто. Сви пензионери процентуално би стога добили исту повишицу, а то би просечну пензију од 29.400 динара повећало за 1.470 динара на 30.870 динара.

У међувремену никако не треба искључити ни могућност једнократне помоћи, која се до сада показала као добродошао и популаран потез.

Планирани буџетски дефицит у првих 6 месеци ове године био је 190 милијарди динара. Реални је, међутим, био три пута мањи - око 75 милијарди.

"Оно што је важно јесте, да ако би се ствари овако буду наставиле, грађани Србије могу да очекују значајно повећање плата и пензија", изјавио је пре неки дан председник Србије Александар Вучић.

Вучић је најавио и да ће ове године просечна плата прећи 600 евра, а исту информацију је дао и министар финансија Синиша Мали.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.