Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест

Шта ронилачки нож чини посебним и какви се задаци стављају пред њега? (ФОТО)

Рониоцу нож може да затреба само једном, а тада га мора имати уз себе

1604136755_r-noz.jpg
р-ноз - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Мој старији син верује да сам савременик диносауруса и понекад ми се чини да је у праву. У време када сам почео да роним, опрема је била од црне гуме, уместо ронилачких компјутера, носили смо аналогне сатове, а данас незаобилазни, БЦД прслуци нису ни постојали. 

Прочитајте још: Захваљујући видео-игрицама ово ОПАСНО оружје постало је МУСТ ХАВЕ међу тинејџерима (ФОТО)

Ипак, ниједан део опреме, то време, не дефинише боље од ронилачког ножа величине бајонета и свако ко је држао до себе није улазио у воду, без овог оружја за масовно уништење, прикаченог за ногу. Сада је опрема живих, упадљивих боја, а старомодни ронилачки мачеви, добили су алтернативу у лаганим, компактним моделима, неретко израђеним од титанијума који се каче на било који део опреме.  

Неопходан део опреме 

Наћи се уплетен у рибарску мрежу је ноћна мора за сваког рониоца, фото: Драган Шапоњић

Све већи број људи бави се - техничким роњењем (са боцама), али је једнако популарно и роњење на дах. Без обзира да ли је реч о подводном риболову или све популарнијем „сноркелингу“, који у основи представља пуко разгледање подводног света, ронилачки нож је неопходан део опреме. Увек ме насмеје питање - „јел' нож служи за одбрану од ајкула?“. Далеко је смисленије и вероватније, да се џепним ножем одбраните од медведа. У основи, ронилачки нож је алатка и тако је конципиран још од свога настанка, у доба површинских пумпи са цревом и тешких бронзаних кацига са прозорчићима. 

Послови које ронилачки нож завршава под водом, најчешће су сечење различитих врста синтетичких конопаца, одвајање шкољки и прилепака од стеновите подлоге, понекад, чак, послужи и као полуга, да се ослободи заглављено сидро или чекић за одваљивање комада стене... На чамцу, ножем сечете најлон за пецање, када се на његовом крају бацака нека од отровних риба, попут морског паука, комадате мамац за парангал или дотучете тек извучену крупну рибу.  

Опасности Нептуновог краљевства 

Дешава се, да морате да ослободите елису, која се уплела у најлонску струну или гужву конопца. На копну, ронилачким ножем отварате шкољке, разбијате љуштуре трпова, сређујете уловљену рибу или цепкате дрва за потпалу роштиља. Али, најбитнији задатак ронилачког ножа је да вам сачува живот. Под водом, највећа опасност нису немани из Спилберговог филма, већ банално парче риболовачке мреже, коју је тешко приметити, а још теже се испетљати.

Разноврсни су послови које ронилачки нож завршава под и над водом, али његов најбитнији задатак је да вам сачува живот, фото: Драган Шапоњић

Неретко се налазе управо код најинтересантнијих локација за роњење, јер и рибари траже места богата живим светом. Поред постављених мрежа, опасност су и лутајући делови, које морска струја помера унаоколо. Без ножа, мрежа постаје смртоносна замка, а ваше шансе да се не утопите су минималне. Наравно, у таквој ситуацији, било какав нож је сламка спаса, али ронилачки ножеви су наменске алатке, које ове послове обављају боље и сигурније.  

Неопходна отпорност на корозију 

Осим натписа на кутији, шта дефинише нож као ронилачки? Сечиво отпорно на корозивни утицај слане воде, удобна дршка од синтетичког материјала, довољно велика да се користи у дебелим неопренским рукавицама и сигурна футрола, од водоотпорног материјала. Прошле године Искористио сам  летовање, да упоредим четири квалитетна ронилачка ножа, у условима за које су намењени. 

Тестирани ножеви из серијске понуде: Фалкнивен А-1, СОГ Демо, СОГ СЕАЛ 2000 и Бокер Орца ИИ, фото: Драган Шапоњић

Топла вода плитког Егејског залива Торонеос и сланоћа од око 38 промила, били су идеални услови за тест. На жалост, технички проблем са камером оставио нас је без подводних фотографија. Тест је обухватао уобичајени рад под водом, сечење сувог и сировог дрвета, припрему хране, дводневни боравак у сланој води и сечење рибарске мреже, седам врста конопца различите дебљине, сировинског састава и намене, од обичног кудељиног канапа, преко верачког ужета, прусика и најлонског конопца за везивање чамца. Притом је оцењиван комфор употребе, ефикасност при сечењу, држање оштрице и отпорност на корозију, али и квалитет футроле и укупан утисак. 

Да ли је модерније увек и боље 

Спиродаг је дуго важио за најбољи ронилачки нож, фото: Драган Шапоњић

Типичан представник „старе школе“ је модел Спиродаг француског произвођача „Ла Спиротехник“, предмет жеља многих ронилаца тог времена. Двострука, с једне стране назубљена оштрица, толико широка да смо је у шали називали резервним веслом, врх у облику одвијача, удобна дршка и пластична футрола, велика као фиока. Недостатак елеганције надокнађивао је сјајном ефикасношћу и неочекивано широком применом, за сијасет послова под водом, у чамцу и на обали. За мене је још увек у предности над јефтиним и лаким :ножићима“ за рониоце који своју опрему користе само на летовању. 

Ни трага од квалитета 

Фалкнивен А-1 у старту није замишљен као ронилачки нож, иако га неки увозници рекламирају као идеално решење за ту намену. Дршка од терморун полимера, у комбинацији са снажним, 6 мм дебелим и 160 мм дугим сечивом, од нерђајућег ламината ВГ-10, изложен крај усадника као чекић и футрола од зајтела, уз масу ножа од 300 г обећавали су одличне перформансе. На жалост, при коришћењу овог ножа нисам видео ни трага од чувеног шведског квалитета.

Иако га неки увозници рекламирају као идеално решење за роњење, Фалкнивен А-1 се није добро показао на тесту, фото: Драган Шапоњић

Оштрица је на самом резу толико мекана, да се може савити притиском нокта па је држање реза у тврдом материјалу, мисаона именица. Практично, морате га оштрити после сваког посла. Дршка је удобна и добро обликована, али је скромних димензија и није предвиђена за рад у рукавицама под водом, а интегрални штитник за прсте могао би да буде већи.  

Нордијски концепт примеренији за копно 

Дебело, конвексно брушено сечиво, довољно је снажно да може да се користи као полуга и добро је послужило код убирања шкољки. Уздужно цепање сувих грана било је успешније од сечења сировог дрвета. Сечење мреже у води било је прилично проблематично, а дебљи најлонски конопац морао сам да пресавијем и направим петљу коју сам затезао другом руком, да бих га пресекао. Ипак, највеће разочарење донела је појава корозије после само неколико сати боравка у води, тако да А-1 нисам ни тестирао дводневним потапањем.

Поређење отпорности на корозију: после само неколико сати у сланој води Фалкнивен А-1 је кородирао, док је СЕАЛ 2000 показао високу отпорност, фото: Драган Шапоњић

Иако је од полимерани, ни футрола не представља нарочито успело решење, пре свега, због система качења и фиксирања ножа. Цена од 200 евра је на нивоу конкурентних модела, али као ронилачки нож овај модел не вреди ни половину те суме. Сматрам да би објективнију слику о овом ножу дао чисто „копнени“ тест. 

Нова верзија за немачке специјалце  

Бокер Орца ИИ представља другу, измењену верзију ножа, који је усвојен за опремање немачких специјалних јединица, полиције ГСГ-9 и војних КСК командоса. Настала модификацијом прве верзије, Орца ИИ је добила глатку, двоструко закривљену оштрицу дугу 135 мм од специјалног челика X-15 Т.М. На овом моделу изостављен је црни финиш, а са горње стране врх је добио лажну оштрицу, која у многоме олакшава пробадање 6,5 мм дебелим сечивом. Дубоко, конкавно брушење до пола висине сечива, није најсрећније решење, нарочито код обраде дрвета, али такав облик допушта танак профил непосредно изнад реза, што олакшава резање конопаца.  

Издужени С облик сечива је од велике помоћи при сечењу рибарске мреже, Иако је мало теже наоштрити га поново. Велика, удобна дршка од хитрела директно је прекопирана са модела Мисион највс и по моме мишљењу најбоља је на тесту. Даје веома сигуран хват и добру контролу у свим позицијама, без обзира носите ли рукавице. Реп усадника је масиван и широк, па је згодан за грубље послове, јер не тражи нарочиту прецизност. После 48 сати у морској води, на сечиву није било никаквих трагова корозије, али се челик X-15 Т.М. лако тупио, те је током десетодневног тестирања оштрен два пута.  

Лако се тупи 

Одлична дршка и челик неосетљив на спољашње утицаје - Бокер Орца ИИ, фото: Драган Шапоњић

Теренска футрола од цордуре, има уметак од тврде пластике, који може да се окрене за леворуког корисника. Предвиђена је за ношење на појасу, има подесиву траку за везивање око ноге, али се веома лако качи на БЦД, што је свакако предност, јер на тај начин барем нећете заборавити да га понесете. Ножеви из ове серије су прилично ретки на тржишту, сваки је нумерисан, а куриозитет је да тестирани примерак носи број 16, што значи да је некако нашао пут из војног магацина, па је цена од око 200 евра, више оријентациона, него права вредност за овај, по укупном утиску одличан нож. 

Најобимније тестиран нож 

СОГ СЕАЛ Теам 2000 рекламира се као најобимније тестиран нож икада, уведен у опрему неке јединице. Настао је на основу захтева чувених морнаричких фока, а пре него што су га припасали момци са амблемом орла и трозупца на грудима, нож је прошао испитивање отпорности на савијање, ломљење врха, корозије после две недеље у морској води, загревање ацетиленским и гасним бренером, сечење шест врста ужади, тест оштрине и пробадања, чврстине хвата при употреби...  

Па шта је онда остало мени да урадим? Мало забаве, док овај нож поредим са другима. Сечиво дуго 178 мм од 6,1 мм дебелог јапанског челика АУС-8, има препознатљив облик легендарног модела СОГ Бови, из времена Вијетнамског рата, али је у првој трећини назубљено и заштићено тамно-сивим премазом. Велика удобна дршка са асиметричним штитником за прсте, направљена је од веома отпорног најлона, ојачаног стакленим влакнима и крије фулл-танг усадник, чији крај се може користити као чекић. Можда сам размажен, али код ронилачког ножа више волим нешто мекшу, гумену дршку.  

Одличан у свакој прилици 

Маса ножа је 292 г, а тестирани примерак има футролу од кјудекса, која је дефинитивно најбоља на тесту. Лако се качи на било који начин и фрикцијом сигурно држи нож, чак и без осигуравајуће гумене траке, а тактичка намена значи, да без обзира на начин кретања, не производи никакав шум. Овај модел замишљен је као универзални теренски нож за најшири спектар употребе.

За тест је коришћено седам врста ужади, а СОГ СЕАЛ Теам 2000 се одлично показао том приликом, фото: Драган Шапоњић

Под водом се показао једнако добро као и на копну. Не волим комбинацију назубљеног и глатког сечива, али је радила одлично, код сечења мреже и верачког конопца. Уз то, равно брушено сечиво веома добро обавља већину постављених задатака, а држање оштрине је такво, да нож, додуше, више не брије, али и даље одлично сече.  

Деликатан врх не делује нарочито снажно, али то може да вас завара. И те како је отпоран, а уз то довољно спретан за прецизне радове. Отпорност на корозију је веома висока и само неколико ситних флека могло је да се примети на голом челику оштрице и на рицасу, где је сиви финиш уклоњен натписом „Таиван“. СЕАЛ Теам представља одличан избор за сваку ситуацију под водом и на обали. Цена је 160 долара за нож, а моја топла препорука је да се издвоји још 30 долара за кјудекс футролу. Ова комбинација вреди сваку пару. 

Победник теста 

СОГ Демо је модификована копија јединог сачуваног ножа за специјалну операцију „Оплан 34 Алпха“ из Вијетнамског рата. По облику је сличан ронилачком моделу Рандалл Мод.16, симетричног, копљастог врха и са назубљеном оштрицом, која се протеже дуж целе горње стране сечива, са широким, равно брушеним ребром дуж средишње линије. Долази наоштрен тако да са лакоћом брије. Сечиво од АУС-8 је 183 мм дуго и 5,8 мм дебело, а цео нож тежак је 350 грама. Финиш је црни ТиНи премаз, али ме подсећа на најобичније брунирање.  

Дршка је израђена од меког кратона, једноставне и удобне форме, са плитким удубљењима за прсте. Монотонију црне боје разбијају две беле линије, очигледно присутне само из естетских разлога. Мислио сам да је дужина сувише мала за шаку у неопренској рукавици, али сам се преварио. На крају је ушрафљен масиван комад челика, који служи као приручни чекић, али и позитивно утиче на баланс ножа.

По субјективном утиску аутора, Демо је најбољи на тесту, фото: Драган Шапоњић

На тесту, Демо се показао као најбољи избор за сваки од постављених задатака. Сви други модели захтевали су трљање по бродском конопцу, да би га пресекли, а назубљена горња оштрица учинила је то у једном потезу. Ослобађање из мреже у води, без ослонца, одрадио је као да је у питању паучина, а не жилави најлон.  
Предности крио третмана 

На обали је упоредив са било којим камперским ножем приближне величине, израда је одлична, а држање оштрине представља пријатно изненађење. За то је вероватно заслужан и крио-третман у течном азоту, као финална фаза термичке обраде, који убија заостале напоне у материјалу, побољшавајући му механичка својства. Отпорност на корозију је потпуна, једино место где се могу видети мање тачке, налази се на двостраном челичном штитнику за прсте. Из мог угла, највећа (и једина озбиљна) замерка овом ножу је футрола. Направљена је од црне коже не нарочитог квалитета, са џепом у коме је Нортон камен за оштрење, средње финоће.  

Прочитајте још: Борбени ножеви америчких специјалаца (ФОТО)

Ронилачки нож је есенцијални део опреме, фото: Драган Шапоњић

Очигледно да подводне активности нису стајале високо, на листи захтева код произвођача футроле. С обзиром да је изворни модел већ модификован, употребом модернијих материјала, са кјудекс или барем са квалитетном најлонском футролом, Демо би представљао идеално решење, које вреди и више од 235 долара колика му је цена. За мене, он је победник овог теста. 

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ или ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas