· · Коментари: 0
21. ВЕК

Када вам партнер пошаље сличицу преко Вајбера немојте се ЉУТИТИ: То је само прихваћен МОДЕЛ

Шта се данас подразумева под романтиком? Како се мушкарци модерног доба удварају и освајају женска срца? Често све стане у један клик, смајли и фотографију на друштвеним мрежама, без речи, емоција, оригиналности и маштовитости.

Depositphotos_167166464_xl-2015.jpg
Романтика је прецењена? Фото: Депозитфото

Психолог и психотерапеут Љубица Богетић истиче да се наша осећања нису променила, већ само начин на који их показујемо у зависности од тога шта је социјално прихватљиво и пожељно у одређеном друштвеном тренутку.

Прочитајте још: Постоји 7 врста ЉУБАВИ, а да ли ваша подсећа на ХОЛИВУДСКУ?

- У једном периоду су људи склапали уговорене бракове, нису ни познавали партнера, али тај брак је морао да се одржи - каже Љубица Богетић.

Слике су досадне?
Интернет технологија где кроз слику и кратке поруке може да се постигне циљ. То је са једне стране добро јер се штеди време, али с друге не развија машту.

Понекад би се из тога изродила љубав, а некад није. Циљ је био да се одржи породица. Ко то није поштовао, био је друштвено осуђен. Затим је дошло време да људи сами бирају партнере, да се заљубљују, па је романтика добила на значају. Томе су много допринели романтични филмови.

У ери интернета, развијене технологије и брзог темпа живота, све је мање времена за дуга удварања и освајања, писања романтичних писама и песама, сматра саговорница.

Поруке уместо конакта Фото: Пиксабеј
Више се нико не удвара, само шаљу сличице на вајбер.

Заменили су их друштвене мреже и мобилни телефони. Али то не значи да не можемо да покажемо колико смо емотивни и романтични. Само је начин другачији. Данас, рецимо, може да буде романтично када неко пошаље лепу фотографију или видео на “Вајбер”, стикер или песму са “Јутјуба”. То не треба негирати, већ прихватити као вид исказивања осећања у актуелном времену.

Ако су романтичне сличице преко друштвених мрежа прихваћене онда их треба прихватити.

- Првенствено је важно да знамо шта је социјално прихваћен модел понашања у овом тренутку - истиче Љубица Богетић.

Данас се све брзо завршава, па као што имамо брзу храну, брз шопинг, имамо и брзу промену партнера - иситче саговорница.

Јединци су уздржани
Велика дистанца и усамљеност такође утичу на социјалне вештине људи. Малишани који су у детињству били окружени са више деце у породици спонтано су развијали социјалну интелигенцију, док су данас више усмерени на таблете и мобилне телофоне. Немају прилику да науче како да се понашају у односима са вршњацима, а последице се виде када одрасту и треба да стварају емотивне везе.

Прочитајте још: Партнер је ХЛАДАН? По овим симптомима препознајте да ли има ДРУГУ

Људи се брзо смувају, брзо раскидају и онда иду и даље. Систем вредности је другачији и то треба прихватити у уклопити га у свој оквир.

- Данас романтика може да буде дуго дописивање, слање филмова, песама, слика и порука вољеној особи - каже психолог.

Не осуђујте упознавање преко интернета, то је данас нормално.

Не треба осуђивати упознавање преко интернета, већ то прихватити и прилагодити се. Много је примера где су се људи постепено заљубљивали кроз такав начин комуникације пре него што су се видели и данас имају породице. .

Прочитајте још: Психотерапеути препоручују љубав и, ако треба, ВИРТУЕЛНИ СЕКС

Већини жена прија леп гест, поклон и показивање пажње, али, наравно, од праве особе. Оно што је важно је да свако може и треба да ради на себи, на развоју емоционалне интелигенције и социјалне вештине које су основ свих међуљудских односа. То подразумева да разумеју своја и туђа осећања и да знају да их адекватно покажу.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.