Oglas
· · Komentari: 0
BRAK

Kako manipulisati muškarcima: Muška moć dolazi iz džepa, a ženska iz dignutog nosa

Šta podrazumeva nadmoć u emotivnoj vezi i u kom trenutku jedan od partnera postaje takav?

1616419008_Depositphotos_349075000_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Kako to utiče na zajednički život u vezi ili braku? Psiholog i psihoterapeut Jovana Jestrović naglašava da se dominacija javlja uglavnom na početku emotivnog odnosa, neki kažu čak i na prvom sastanku:

Pročitajte još: PAMETNA, LEPA, DUHOVITA...Koja osobina muškarcu govori da je ona PRAVA ŽENA?

- Osnovna karakteristika romantičnih odnosa je njihova uzajamnost i trebalo bi da podrazumeva ravnopravnost - kaže psiholog.

Šta posle medenog meseca?
To je razvojna faza odnosa, koja dolazi nakon zaljubljenosti "medenog meseca". Svi parovi  dolaze u ovu fazu, a ona različito izgleda u zavisnosti od funkcionisanja para. Kod nekih, podrazumeva zajedničko postavljanje određenih pravila, dok se kod drugih ogleda u stalnim sukobima i nametanjima
Da li dominantne osobe dominiraju u braku?

Postoje osobe koje su po prirodi dominantne, bez obzira na pol i porodični model odrastanja i ponašanja. Znači li to da će takve i u vezi ili braku i partneru nametati svoju volju po svaku cenu?

- To apsolutno ne mora da znači - ističe Jovana Jestrović.

Pročitajte još: Razgovarajte sa partnerom i brojite do deset: Kako da sprečite da LJUBOMORA uništi vašu vezu

Svako od nas poznaje makar jednog dominantnog muškarca u poslovnom segmentu života, kome u porodičnom domu žena diktira svaki pokret ili uspešnu poslovnu ženu koja je kod kuće domaćica, odgovara na suprugove zahteve i ne učestvuje u donošenju odluka.

Durenje Foto: Depozit
Žene se nadure i sve dobiju.

Nadmoć u partnerskim odnosima se uglavnom pripisuje jačem polu, bar je tako u patrijarhalnim sredinama i društvima. Kako je kada žena nameće svoju volju i vodi glavnu reč? Jestrovićeva naglašava da su primeri moći u partnerskim odnosima mnogobrojni, ali da postoje određeni stereotipi koji su se pokazali češćim u praksi:

Muška moć potiče iz finansija i otvorenija je.

- Moć muškarca se uglavnom vezuje za finansije, investicije, donošenje odluka, i ona je obično mnogo otvorenija nego kada se radi o ženama. Kod nežnijeg pola su, sa druge strane, prisutne suptilnije strategije, poput durenja i povlačenja, kojima one dobiju ono što žele i time zapravo pokazuju moć.

Pročitajte još: Pitate se ZAŠTO vam karijera stagnira? Možda je kriv partner!

- Kroz terapijski rad bila sam u prilici da se susrećem sa parovima koji imaju izraženu borbu za moć, a ovo predstavlja možda i jedan od najčešćih problema zbog kojih se klijenti javljaju. Konflikti u partnerskom odnosu mogu biti dobri i poželjni, jer emotivni par, učestvujući u konfliktu, zapravo ima priliku za razvoj. Ipak, ponekad se dešava da su oni jako učestali, da se partneri stalno prepiru ko je u pravu i ne popuštaju dok ne isteraju svoje. Kada je cilj da pobedi pojedinac, a ne njihov odnos, onda to nije dobro i govori o veoma izraženoj borbi za moć, koja ima negativne posledice na celokupan odnos - zaključuje Jestrovićeva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas