· · Коментари: 0

Не наседајте: Трикови којима се најчешће служе манипулатори како би вас придобили

Иако се можда на први поглед чини као добронамеран гест, позадина, ипак, може бити другачија

1685536794_shutterstock_1129014779.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Манипулатори се често користе сличним техникама како би добили оно што желе, а ово су најчешће.

 „Молим те, дозволи ми да то урадим за тебе“

Ово је варијанта давања поклона. Али, у овом случају, уместо да даје прави поклон, манипулатор користи своје време и енергију као оружје. Пре неколико месеци, неко ми се обратио са жељом да ми помогне око пројекта на којем сам радио, пише Даршак Рана за YоурТанго. Љубазно сам одбио јер је све било под мојом контролом. Особа није прихватила не као одговор и рекла је, „молим те, дозволи ми да то урадим за тебе“. Поново сам објаснио да је посао обављен, али су они инсистирали.

Зато сам попустио и послао им пројектне датотеке. Две недеље касније, добио сам рачун од 2.000 долара. Завршили су посао и хтели су да буду плац́ени за своје време. Док поклони често стварају осец́ај реципроцитета, ова тактика је чиста обмана. Ако се нађете у ситуацији да неко нуди да уради нешто за вас, обавезно унапред утврдите који су услови. 

Празна обећања

Пријатељ је требало да ми помогне да се преселим у нови стан. Изнајмио сам камион и узео слободан дан на послу. Али позвао ме је претходне ноц́и да откажем, наводец́и хитан случај у породици. Осетио сам емпатију и питао сам да ли могу нешто да учиним за њега. Он је љубазно одбио. Касније сам га видео означеног на сликама са забаве пријатеља на друштвеним мрежама. Схватио сам да ме је преварио. Био сам љут, али шта сам могао?

Након неког времена нисмо више били пријатељи. Звучи грубо, али поверење је темељ сваке, па и пријатељске везе. Једном када нестане, није га лако обновити. Ако дате обец́ање, учините све што можете да га одржите.

Замка ласкања

Имао сам колегу који је користио ову технику.Једном приликом је објаснио како му ово успева.

„Моја техника је да користим ласкање као облик вербалног кунг фуа. Не покушавам да будем искрен. Користим га онако како је Брус Ли користио нунчаке“, рекао је Џејк. Џејк би рекао свом шефу да ради одличан посао, чак и када није. Такође би му давао нејасне комплименте. На пример, рекао би да је његов шеф био „визионар“. Циљ није био да се његов шеф осец́а добро, вец́ да добије оно што је желео од њега. И успело је.

Ласкање је уобичајено средство за манипулацију јер га је тако лако и тако добро функционише, а важно је да препознате када неко користи ову технику.

Техника врата у лице

Ова техника је уобичајена тактика продаје. Манипулативни људи то такође користе да би добили оно што желе. Ево како то функционише: Манипулатор почиње тако што поставља разуман захтев, под претпоставком да ц́ете рец́и не. Затим ставља  неразумнији захтев, због чега мислите да је други гори од претходног.
То се зове ефекат сидра. Рецимо, на пример, расправљате о куповини потпуно новог аутомобила. Продавац ц́е вам показати основни модел од 15.000 долара и други модел од 35.000 долара. Стандардна верзија може да има и недостатке у функцијама, али премиум верзија је ван вашег ценовног ранга. Прва цена вам се сада чини као коректна.

Трик „Само покушавам да помогнем“

Овај је класика. Невероватно је колико често људи користе фразу „само покушавам да помогнем“ да манипулишу и контролишу друге. Пре неки дан сам разговарао са пријатељем о књизи  на којој сам радио. Урадио сам неко истраживање и знао сам шта желим да радим. Али мој пријатељ је инсистирао да ми да своје мишљење, иако га нисам тражио. После 10 минута слушања, коначно сам рекао: „Ценим твоју помоц́, али вец́ сам се одлучио. Његов одговор? Само сам желео да помогнем.

Не ниси. Покушаваш да контролишеш ситуацију и наметнеш ми своју вољу. Ако желите да помогнете, питајте да ли ми треба помоц́. Ако кажем не, поштујте моју одлуку и одступите. „Лажне“ лепе гестове је можда тешко уочити ако не знате шта да тражите, али када се фокусирате на овакве ствари то може бити позитивно за ваше менрално здравље.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.