Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам најчешћих реченица МАНИПУЛАТОРА: Препознајте на време да неко жели да вас обмане и исконтролише

Добро обратите пажњу уколико вам неко стално понавља ове фразе

1684417109_shutterstock_432332698.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многе изјаве које свакодневно користимо и делују нам посве нормално су заправо фразе које користимо као средство контроле и манипулације.
Наравно, треба направити разлику између повременог менталног пролапса када ове фразе више користимо као израз немоћи али са намером да истерамо своје и када се ове фразе користе малициозно, континуирано и са намером искривљења стварности за другу особу.

Манипулација је у основи нездрава психолошка стратегија за добијање моћи. Нарциси често користе ове фразе. И тешко је препознати када сте понекад изманипулисани.

Манипулативне фразе и ваше намере

Људи користе манипулацију да би добили оно што желе. Они користе тактике као што су лагање, одбијање одговорности, гаслајтинг, пребацивање кривице и пасивна агресија. Али може бити незгодно када приметите да вам се то дешава. Понекад сте већ у дубоко у хаосу када схватите шта се дешава. Дакле, ево неколико фраза на које треба обратити пажњу. 

Плашите се употребе својих речи? Без бриге. Понекад људи говоре ствари и не желе да манипулишу. Људи доброг срца и нарциси могу користити исте фразе. Кључ за ово је састављање свих делова слагалице. А ако неко кога познајете користи све ове фразе, будите опрезни.

1. „Стварно претерујеш.“
Кладим се да сте ово често чули, зар не? То је зато што је уобичајено рећи некоме да је „направио слона од комарца.”

Врло је често да као родитељи користимо ову фразу – када се деца узнемире, родитељи понекад кажу да је то претерана реакција. Такође, када је ваш партнер љут на вас, то може бити изјава коју користе.

То је такође црвена застава. Иако су многи од нас ово рекли, обратите пажњу на онога ко то користи сваки пут када треба да будете саслушани.

2. „Ако ме волиш, урадићеш то.“
Ово је заиста неприхватљива реченица. Колико год да је условљавајућа, уцењивачка и манипулативна – она је и уобичајена. Колико често сте чули од блиских људи да нешто треба да урадите ствари да бисте доказали своју љубав? Колико год пута да вам се десило – знајте да је НЕЗДРАВО! У ствари, ова врста разговора може изазвати озбиљну емоционалну штету.

3. „Баш си драматична/драматичан.“
Трик са овом изјавом је да је онај ко је изговори обично и узрок драме. Ако неко каже „Ти си драматичан“, већ је изазвао сцену, а сва је прилика да ће их и започети много.

4. „Мислиш да си светац.“
Ово је једна од најиритантнијих манипулативних фраза. Много пута, током свађа, нарцисоидна особа ће је употребити. Кроз ову фразу побијамо чињеницу да можемо да погрешимо и усмеравамо сноп пажњу на саговорникову личност јер више немамо никакве аргуменет.

То је толико уобичајено да често мислимо да је то само део обичне свађе. Међутим, ове штетне речи настоје да понижавају саговорника.

5. „То је зато што си ти ово урадио.“
Ова фраза може да има неколико облика али поента је да се пребацује кривица на другога. Овом фразом манипулишемо тако што за своје понашање одговорност проналазимо у нечему што је саговорник рекао или урадио. (Ти си ме натерала да урадим ово или оно…)

6. "Ја то никада не бих урадио."
Никад не реци никад. Ова фраза постаје манипулативна када се користи као алат за осуђивање и просудбу. И манипулативно се и скривено посрамљује саговорник!

7. „Тако си параноичан“
Нарциси воле да кажу ово и користе то као један од алата из гаслајтинг прибора за манипулацију.

Када вас неко назове параноичним, можда кажу да замишљате ствари или да сте у заблуди. А често се дешава да сте дотичну особу на пример ухватили у лажи - изјава о вашој параноји је један од најчешћих облика обмане.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas