Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЕКС ТОКОМ ТРУДНОЋЕ: Све што треба да знате! Ево шта је нормално, а шта није

Секс у трудноћи није само безбедан, већ се и охрабрује! Делимо са вама савете лекара и правих мама како би секс током трудноће био што удобнији и пријатнији

1650473783_john-looy-X3DZ1c7MPa4-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Покушавали сте и покушавали и — коначно! Те две мале ружичасте линије су се појавиле на вашем тесту за трудноћу. Након што сте питали свог лекара о томе да ли се ваша беба развија како се очекује, вероватно имате још једно дуготрајно питање: Сада када је дело обављено, можете ли да имате секс док сте трудни?

Апсолутно, кажу акушери. Ако ваша трудноћа није компликована, и то желите, можете "плесати" у чаршавима док вам водењак не пукне. „Мушкарци се често осећају помало игнорисаним јер је све толико усредсређено на бебу, па охрабрујемо парове да имају секс јер им то помаже да остану повезани“, каже Тери Хофман, гинеколог у Мерси медицинском центру у Балтимору.

Заправо, секс може бити забавнији током трудноће јер је притисак на стварање бебе искључен. Читајте даље за више одговора на ваша најхитнија питања о сексу током трудноће:

Како се разликује секс у трудноћи?

Ваш волумен крви се повећава за око 40 процената током трудноће. Не само да ово узрокује натечене груди , већ и повећава осетљивост у свим вашим ерогеним зонама - а то значи интензивније, чак и вишеструке, оргазме.

Прочитајте још: Секс позе које вежбају различите мишићне групе: Рачунаће се као да сте били у теретани

Вероватно ћете открити да ваш сексуални нагон варира током трудноће; вероватно ће испарити током вашег првог тромесечја када сте уморни и имате мучнину, постати живљи у другом тромесечју када високи нивои хормона шаљу ваш либидо кроз стратосферу, и смањиће се како вам се приближава термин порођаја и осећате се болно, незграпно и нервозно због предстојећег родитељства.

 „Са седам недеља осећала сам се ужасно и нисам покушавала“, присећа се Џенифер из Даунија у Калифорнији, чија ћерка Меган сада има две године. „Али у другом тромесечју смо се понашали као да нисам трудна. Имали смо секс шест пута недељно."

Фото: Unsplash

Ипак, промене у телу које долазе са трудноћом такође могу да претворе познату територију у потпуно страну. Карла из Милвокија каже да је, када је била трудна са својом ћерком Џеси, „као да сам имала секс са неким другим. Једноставно није било добро, па смо престали“. 

Да ли је секс у трудноћи сигуран?

Без сумње највећи страх је онај да не повредите бебу, каже Венди Вилкок, доцент за акушерство и гинекологију у Њујорку. Заиста, истраживања показују да негде између 50 и 80 одсто жена брине о томе. Тате такође имају исте страхове од секса у трудноћи.

Шта је са оралним сексом током трудноће?
Орални секс је такође у реду. Али узмите у обзир ово: како се приближавате термину порођаја, хормони трудноће и стањивање цервикалне слузи могу учинити ствари веома неуредним, каже др Хофман. Ако то не смета вашем партнеру, покушајте. Постоји и неколико упозорења. Не би требало да имате орални секс ако вас је лекар упозорио да   „одмарате карлицу“ јер оргазми могу изазвати контракције материце. Исто ако ваш партнер има херпес (ака орални херпес) или осећа да избија. А ако је ваш партнер икада имао херпес, орални секс је потпуно искључен у трећем тромесечју, јер чак и асимптотични људи и даље могу пренети херпес, а онда би вам био потребан царски рез да бисте избегли инфицирање ваше бебе. 

Дакле, хајде да сада само ублажимо ту забринутост: секс не изазива побачај. Чак и ако је ваш партнер изузетно добро обдарен, његов пенис никада неће доћи до бебе јер беба није у вашој вагини. Оне су учаурене у свом малом непробојном своду, унутар чврстих зидова материце, иза грлића материце и добро подмирене амнионском течношћу. Ако ваша беба уопште нешто „примети“, то је вероватно само умирујући покрет љуљања који би је могао чак и успављивати.

Ипак, желите да будете разумни. „Ово није време за најснажнији секс јер не желите да изазовете трауму вагине или грлића материце“, каже др Розенцвајг. Можда ћете морати мало да експериментишете да бисте открили шта функционише. Коришћење лубриканата или играчака као што су дилдои и вибратори је савршено безбедно, каже др Хофман. Само немојте ништа гурати превише дубоко или прејако у вагину и држите играчке чистима како бисте спречили инфекцију.

Који су најбољи сексуални положаји током трудноће?

Када је реч о стварном сношају, лекари и труднице често хвале положаје жене на врху, раме уз раме и доги (на све четири или нагнуте преко кревета). Неки од ових положаја могу подржавати ваш стомак; други вам могу дозволити да контролишете дубину пенетрације, јер се дубоко можда неће осећати добро док се ваша трудноћа наставља.

До трећег тромесечја пожелећете да прескочите мисионарски положај — делом зато што ће вам стомак стати на пут, али и зато што вас лекари не желе на леђима. „Када сте на леђима, материца може да притисне аорту и шупљу вену (велику вену која враћа крв у срце), што може подићи крвни притисак и смањити количину крви која долази до срца, што онда смањује количину крви која иде до бебе“, објашњава др Розенцвајг.

Шта ако имате грчеве или мрље након секса?

Ако почнете да имате грчеве након секса у трудноћи, не паните. Сат или два благих грчева није необично јер и оргазами и простагландини у сперми могу изазвати контракције материце. „Подигните ноге и попијте три велике чаше воде“, саветује др Хофман. "Ако се грчеви погоршају, позовите свог акушера."

Исто важи и за мрље. Повећан проток крви чини крвне судове крхким на површини грлића материце и могу мало крварити ако се пенис вашег партнера трља о грлић материце. 

Ако вам се чини да је ваш либидо на трајном прекиду, реците нешто свом акушеру јер слаба жеља може бити знак постпорођајне депресије

Међутим, крварење налик менструалном циклусу захтева хитан позив Вашем акушеру јер би се постељица могла одвојити од материце. Позовите и ако дође до испуштања течности , јер вам је вода можда пукла или цури. Али не дозволите да ишта од овога умањи ваш сексуални нагон – мало је вероватно да ће се све то догодити.

Може ли секс у трудноћи изазвати порођај?

Идеја да ће секс око термина порођаја започети трудове је стари фолклор који никада није у потпуности потврђен у научним студијама. Ипак, многи лекари и даље препоручују да се немирни родитељи направе паузу. Теорија је иста она коју доктори користе да обесхрабрују секс за жене које су у ризику од превременог порођаја - да оргазми и простагландини сперме могу подстаћи контракције. 

Да ли ова теорија стоји? Па, ако сте спремни за порођај, мало секса би могло убрзати процес. Али ако ваша беба није спремна за деби, можете водити љубав као зечеви и ништа неће бити од тога.

 „Свакако сам ово предложио пацијентима“, каже др Вилкокс. "Али има људи који се рано порођају. А постоје и људи који имају секс, а ипак пробију рок ."

Када можете имати секс након порођаја?

Ако ваш порођај прође глатко, ваш гинеколог ће вероватно дати зелено светло за сношај након шестонедељног прегледа након порођаја. Чекање до тада спречава инфекцију, дозвољава вашој материци да се врати у нормалу и даје вашој епизиотомији или царском резу времена да зарасте.

Наравно, друга ствар је да ли ћете желети да имате секс у овом тренутку. Истраживања показују да парови обично настављају везу од седам недеља до шест месеци након што им се беба роди. Али друге студије показују да док се тело може наговорити, либидо заостаје. И то није изненађујуће. Прво, постоји страх да ће секс вероватно повредити. А ако сте имали груби порођај, неко време ћете бити у боловима.

Прочитајте још: КАКО ПРУЖИТИ НАЈБОЉИ ОРАЛНИ СЕКС? Комплетан водич за мушкарце и жене

Осим тога, дојење смањује естроген, који може исушити вашу вагину и учинити секс непријатним (иако локална крема са естрогеном може помоћи). Такође можете једноставно бити исцрпљени од стреса и несанице које доноси брига о новорођенчету. Шведски истраживачи који су испитивали 820 родитеља који су први пут родили открили су да је у шест месеци након што су њихове бебе рођене, већина успела да прикупи енергију за секс само једном или два пута месечно.

Ако вам се чини да је ваш либидо на трајном прекиду, реците нешто свом акушеру јер слаба жеља може бити знак постпорођајне депресије. Али ако се генерално осећате добро, не брините превише. На крају ће секс поново изгледати привлачно. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas