Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сузависност или међузависност у везама: Избегавајте једно, поздравите друго

Пет начина да створите здраву међузависност у вашем партнерству

1649062438_pjimage---2022-04-04T105158.623.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Било је времена када „ зависност “ није била реч. Али пре много година, када су супружници алкохоличара почели да се састају ради подршке и разумевања, овај термин је створен да објасни динамику између алкохоличара и њиховог партнера, који је проводио доста времена да ствари функционишу и „омогућава“ алкохоличару да његово алкохоличарско понашање остане тајна. На пример, лагали би о правом разлогу зашто њихов партнер касни на посао или нису могли да стигну на забаву.

Мелоди Бити , ауторка "Никада више сузависни", објаснила је да је један заједнички именитељ у препознавању ове „зависности“ био однос са неким ко је проблематичан, превише зависи од других или захтеван у погледу својих потреба. Али чинило се да су други, чешћи именитељ била неписана, тиха правила која су се свесно и несвесно поштовала.

Прочитајте још: ОВО ЈЕ НАЈБОЉИ НАЧИН ДА НЕКОГА ОСТАВИТЕ: Савети стручњака који су свима некад затребали

Како су ови супружници почели да схватају да живе по истим неизговореним правилима, упалиле су се сијалице. "Хеј, чекај мало. Оно што смо сви мислили да је наш приватни одговор на веома болан проблем алкохолизма партнера заправо омогућава алкохоличару да остане уроњен у своју болест." И настао је термнун сузависност. 

Сузависност као зависност од односа

Ипак, значење појма „сузависни“ се увелико проширило од његовог настанка.

Сада је сузависност описана као „ зависност од односа“. То значи да се изгубите у вези, укључујући тако интензиван страх од њеног завршетка да ћете се жртвовати да бисте је сачували.

Фото: Пиксабеј

Уместо да ваш партнер унапреди живот који сте сами себи створили, осећате се као да не бисте могли да живите без њега. Наравно, сви постајемо опијени од прве љубави, и осећате се као да не можете да дишете ако их ускоро не видите. Не говорим о тој фази заљубљивања. Већина људи се помера из тога и прелази у свакодневну врсту љубави.

Сузависност спречава да се та нормалност догоди.

Постоји ли нека врста здраве "зависности?"

Дакле, да ли је било каква зависност од односа лоша ствар? Свакако ћете чути изјаве гуруа веза као што су: „Нико те не може учинити срећним осим тебе самог.“ Или: „Не треба ми нико други да бих био комплетан“.

Иако има неке истине у овим изјавама, оне нису оно што чини везе или интимност функционишу. То је производ здраве међузависности.

Дакле, шта је то?

То је када цените и напорно радите на томе да будете у вези, а да притом не изгубите свој идентитет као појединац. Можете бити "ми" и истовремено бити "ја".

5 начина за стварање здраве међузависности

Ево пет начина да помогнете да се у вашој вези догоди здрава међузависност.

  • Свако од вас тврди или поседује своју вредност – своје индивидуалне компетенције у односу и ван њега. Ви знате и можете изразити оно што уносите у везу која је позитивна.
  • Свако од вас има свој глас који користите за преговоре и компромисе. Ти понекад водиш. Понекад пратите. Али заузмите став.
  • Свако од вас ствара границе које су разумне и одишу поштовањем. Те границе нису манипулативне или контролишуће, већ здраве и стварају поверење.
  • Свако од вас преузима одговорност за своје рањивости и њихов утицај на вас и везу. "Жао ми је" се цени након што нанесете неку врсту штете. Али не ако га не прате покушаји промене. Схватање да ваше грешке, несигурност или борбе утичу на вашег партнера и вашу породицу — а затим и да учините нешто у вези са њима — кључно је за заједнички раст.
  • Свако од вас жели да покаже емоционалну рањивост једно другом. То може изгледати као игра. То може изгледати као сексуално истраживање. Може изгледати као нежност.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas