Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто се парови држе за руке? Студије показале невероватне резултате

Студије показују да држање за руке може смањити бол и ублажити стресна искуства. Али његов утицај на мождану активност указује да се дешава нешто још дубље

1707922827_shutterstock_1717990258.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Држање за руке има значајан утицај на наше емоционално стање, посебно када се држимо за руке са вољеном особом. Може помоћи у снижавању крвног притиска, смањењу болова и ублажавању последица стреса. Експеримент из 2021. потврдио је умирујући ефекат држања супружника за руку док су гледали сцене из хорор филмова попут Знам шта сте радили прошлог лета.

Овај једноставан гест може ограничити утицај стреса на наш аутономни нервни систем, који регулише несвесне телесне функције као што је ширење зеница. Када људи осећају да су угрожени, држање вољене особе за руке смирује делове мозга одговорне за будност и емоционалну реакцију.

Али истраживање такође указује на нешто много дубље о нашој потреби за везаношћу.

„Ако заиста разумете држање за руке – шта је то и какве ефекте производи – почињете да разумете скоро сваки аспект тога шта значи бити људско биће“, наводи Џејмс Коун, клинички психолог и директор Лабораторија за афективну неуронауку на Универзитету у Вирџинији. „Оно изражава све оно што смо једни другима.“

Шта су показали експерименти

Коун и његов тим су спровели неколико експеримената о ефектима држања за руке. Први сет укључивао је 16 удатих жена које су стављене на МР скенир мозга и речено им је да ће доживети мањи струјни удар. Скенирање мозга показало је да када су жене држале за руку непознату особу, то је им је смањило стрес.

Али ефекат је био још израженији када су држале своје мужеве за руку. Нарочито је био важан и квалитет односа. Предност држања за руке била је најјача међу женама са највишим резултатима на тестовима квалитета брака. Касније студије су показале смањење стреса у другим врстама веза, укључујући људе који су само излазили или су били само пријатељи.

Према Коуну, налази указују да држање за руке заправо помаже мозгу да олакша посао суочавања са стресом. Дакле, када пружите руку и држите вољену особу у тешком тренутку, то је као да делите терет са њом.

Зашто се људи држе за руке?

Током експеримената, Коун и његов тим су наилазили на чудан налаз. Емоционална регулација је успостављана у реонима којима је управљао префронтални кортекс. То је део мозга који нам помаже да контролишемо своје инстинкте и видимо разлог – говорећи нам: „Опусти се, то је само филм!“ када гледате хорор филм, на пример, објашњава Коун.

Тим научника је претпоставио да би држање за руку блиске особе изазвало повећање активности у префронталном кортексу како се испитаник опуштао и осећао сигурније. Са више активности у префронталном кортексу, мислили су да ће бити мања емоционална активност – попут оне која је укључена у страх или анксиозност – у другим деловима мозга.

Али то се није догодило.

Када су се парови држали за руке, Коун је приметио смањење у свим емоционалним регионима мозга као што је и очекивао. Међутим, у експерименту за експериментом, није било повезаног повећања активности префронталног кортекса – уместо тога, дошло је до смањења.

Шта се дешавало?

У почетку, Коун није могао да објасни који је део мозга одговоран за ублажавање стреса учесника када су се држали за руке. Као да су људи вадили грицкалице из аутомата, а да нису убацили новац.

Коначно, дошао је до новог закључка: Шта ако би вратио основно и експериментално стање уназад? Можда мозак није схватио држање за руке као нешто ново што је додао основној линији да је сам. Шта ако се наша неуропсихолошка основа осећала повезаном са неким? Можда је осећај усамљености све време утицао на ова одстипања – оно које би захтевало метаболички скуп за активацију нашег префронталног кортекса да би се изборио.

„Људском мозгу свет представља низ проблема које треба решити“, рекао је Коун. „И испоставило се да му је највећи проблем бити сам."

Он је ову појаву назвао теоријом друштвене основе: Идеја је да људски мозак очекује постојање веза и међузависности јер су му без њих светски проблеми огромни и мора да уложи много више физиолошких и психолошких напора. Али када знамо да нисмо сами – као што се преноси кроз држање за руке – то је као да можемо приступити грицкалицама из аутомата без пара.

(РТС)

БОУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas