· · Коментари: 0
ЖИВОТИЊСКИ СВЕТ

Ово су НАЈПОПУЛАРНИЈЕ расе мачака које су освојиле планету

Према подацима разних фелинолошких организација, у свету постоји око 200 раса и хибрида домаћих мачака, а селекција не мирује и одгајивачи редовно јавности представљају животиње новог необичног изгледа

1679350411_1638868734_shutterstock_1834094695.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Маине Цоон

Ови дивови мачјег света појавили су се у нашој земљи не тако давно, али су брзо стекли дивљу популарност због добре природе, величине (ко не жели да има свог „тигра“ у стану!), необично величанственог „човека“ израз велике њушке, повећана пахуљастост и "рисове" ресе на ушима. И становници приградских подручја - такође за одличне ловачке квалитете.

Прочитајте још: ДА ЛИ СЕ ПАС МОЖЕ ПРЕХЛАДИТИ? Симптоми су готово исти као и код људи, а зима није једини период када се могу разболети

Наравно, бирајући таквог кућног љубимца, морате разумети за шта идете. Замислите само – велики примерци мејн куна достижу „дужину” већу од 110-120 цм, ако се мери од врха носа до врха репа, а могу да теже и више од 10-12 килограма!

Ова раса је америчка и није тако "млада" - узгајана је средином 19. века. Маине Цоонс сазревају касније од других мачака и, визуелно представљајући већ велику животињу, у понашању до 3-5 година остају смешни и незгодни "тинејџери". Раса дозвољава многе варијације боје длаке и очију. Оне су углавном здраве и издржљиве мачке, али због своје посебно велике величине могу имати проблема са срцем и зглобовима удова.

Шкотски клопоухи

Изглед ове мачке је прилично необичан - због кратких ушију које су снажно повијене напред и доле на округлој глави са широко размакнутим великим очима, њен "портрет" веома подсећа на сову. Сви шкотски мачићи са преклопним ушима су рођени са равним ушима.

Прочитајте још: Ову мацу називају Т-РЕКС, прати је пола МИЛИОНА људи, а њен живот ће вас РАСПЛАКАТИ (ВИДЕО)

Раса је стара неколико деценија. Ово су компактне јаке животиње са кратким вратом и кратким ногама, са густом меком кратком "плишаном" косом. Постоји и дугодлака сорта шкотских мачака - Хигхландс. Палета боја је веома разнолика - од сиве, беле и црвене до разних варијација мрља и пруга.

Шкотски фолдови су доброћудне, пријатељске, мирне, веома љубазне мачке. Уз недостатак пажње, могу пасти у праву депресију. Разиграни су, паметни, воле активности на отвореном, добро се слажу са другим животињама са којима се држе заједно.

Занимљивост „Шкота” је њихова љубав према седећој „гофер пози”, у којој могу дуго да гледају нешто занимљиво. Што се тиче озбиљних болести, ова раса може имати полицистичну болест бубрега и болести зглобова.

Персијске мачке

"Персијанци", са својом смешном прњавом кратком њушком и свиленкасто дугом длаком, једна су од најстаријих и још увек најпопуларнијих раса на свету.

Његови представници, иако прилично хировити, су флегматични, мирни и мирољубиви. Ако им се нешто не допада, радије би вас оставили у другу собу него ушли у отворени сукоб. Ове мачке заиста воле да леже на каучу, али ако се спријатељите са кућним љубимцем, он може бити једнако разигран и ништа мање везан за вас од мачака других раса.

Прочитајте још: Пет ствари које мачке највише воле: Дремка на првом месту

Персијске мачке имају више од 100 варијанти боја - како једнобојних, тако и различитог степена "разнобојности". Такође, њихове округле, широм отворене очи могу бити вишебојне.

Међу "профилним" болестима код Персијанаца, због посебности генетике и екстеријера, налазе се проблеми са очима, са респираторним, као и са мокраћним системом. И, наравно, за њихову фину свиленкасту длаку са густом, веома меком подлаком која има тенденцију да се замрси, потребна је веома темељна редовна нега.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.